За индустрията скокът ще бъде с 40 процента от 1 юни. Силно непопулярната мярка е по искане на МВФ като условие за отпускане на финансова помощ за страната.

Новото, подкрепено от Запада правителство в Киев, иска заем от 15-20 млрд. долара (10,9-14,5 млрд. евро) от МВФ, за да уравновеси приходите и разходите си и да изплати лихвите по заемите с настъпващ падеж.

Екип на МВФ се срещна с министър-председателя Арсений Яценюк в Киев днес за последен кръг от разговори преди пакетът да бъде одобрен от Вашингтон следващия месец, предаде БГНЕС.

МВФ постави като едно от основните си изисквания за одобрение на програмата незабавното прекратяване на субсидиите за скъпия газ. Засега, както и по съветско време, цената на газа в Украйна продължава да бъде субсидирана.

Сред другите изисквания на фонда е централната банка да спре да подкрепя украинската валута, за правителството да намали корупцията и бюрокрацията.

Високопоставен представител от държавната енергийна компания "Нафтогаз" заяви, че Киев в готов да повиши цената на природния газ за домакинствата с до 50%, считано от 1 май.

Юрий Колбушкин, директор на Нафтогаз за бюджета и планирането, добави, че цените за топлофикационните дружества ще се увеличат с 40 на сто от 1 юли. Според него, има вероятност цените да се покачат още през следващите години.
"Ще публикуваме документ, който съдържа програма за повишение на цените до 2018 г. Може да има последни корекции и някои неща може да се променят", каза той пред украинските медии.

Централната банка на Украйна вече ограничи валутните интервенции- решение, с което украинската гривна загуби 26,4% от стойността си в полза на долара.

Одобрението на програмата от страна на МВФ ще задвижи отпускането на по-нататъшната помощ както от Вашингтон, така и от ЕС.

Яценюк заяви, че очаква ЕС да изпрати 1,6 млрд. евро в рамките на два месеца след одобрението на програмата от МВФ. САЩ също обещаха да отпуснат 1 млрд. долара като гаранции по заеми, а Япония обеща до 1,5 млрд. долара.

Междувременно международната рейтингова агенция S&P измени прогнозата по рейтингите на редица крупни руски компании от "стабилна" на "негативна", като сред тях са "Газпром", "Роснефт", "Транснефт", ЛУКОЙЛ, РЖД и ВЕБ, се казва в съобщение на агенцията.


Европа може да доставя газ от САЩ