Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред bTV. По думите му е спекулация, че увеличените цени са взети веднага след изборите. Взема се решение преди всяко тримесечие, припомни той.

Самият Иванов обаче каза преди изборите, че няма да прави коментар за цените, за да не повлияе на вота.

Днес КЕВР ще направи обществено обсъждане на новите цени на парното и топлата вода. Граждани се готвят за протест срещу повишението им.

Беше предопределено, че цената на газа ще се вдигне заради договора с „Газпром”. Още през есента на миналата година Русия и ОПЕК се споразумяха за намаляване на количествата на газьола на международните пазари и бизнесът всъщност беше предупреден преди няколко месеца, обясни председателят на КЕВР. Цената с поскъпването сега е по-ниска, отколкото година по-рано и два пъти по-малка от две години по-рано, настоя Иван Иванов.

Той припомни, че през първото тримесечие цената на газа не се е вдигнала заради резерви при приходите на „Булгаргаз”.

Средно с около 22-24% ще поскъпне топлата вода и парното, каза още Иванов. В Плевен увеличението ще е 37,4%, но само 64 лева на мегаватчас, докато в София ще е 79 лева за мегаватчас. Причината за увеличението в Плевен е, че е била направена груба грешка при сметката от самата "Топлофикация" там при предишното определение на цените.

Относно тока, който също ще поскъпне, Иван Иванов заяви, че поскъпването ще е до 1% т.е. под 1 лев.

Той добави, че не би трябвало стоките да поскъпнат, след като за две години цената на газа е намаляла с 60% и никой не е усетил поевтиняване на стоките. Фирмите работеха с повече печалба, добави Иванов. Той е категоричен, че „някои хора” нарочно търсят стрес при потребителите при всяко движение на цените.

Сега ще работят с по-малка печалба, защото в противен случай конкуренцията ще ги изхвърли от пазара, каза шефът на КЕВР по повод критиките на бизнеса за повишените цени.

По отношение на цената на водата, Иван Иванов каза, че поскъпването в различните региони ще зависи от „качествените показатели” на водата и от инвестициите за намаляване на загубите по мрежата – заради новия план за развитие на сектора. В София повишението ще е 2,12-2,16 лева.

Самият Иванов бил гласувал против повишението на цената на водата с 18%.