След съвещанието, което президентът проведе вчера с ръководството на правителството, Путин е изпратил писмо до ръководителите на европейските страни, които купуват руски газ, съобщи Кремъл, цитиран от Франс прес и БТА.

"Путин изрази своето крайно безпокойство относно критичната ситуация, свързана с украинския дълг към руската компания "Газпром" и следователно относно последиците за доставките на руски газ", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков пред агенция РИА "Новости", цитирана от БТА.

Писмото съдържа подробно описание на критичната ситуация, която се създава на фона на растящите задължения на Украйна за доставяния й от Русия газ, а също така за възможните последици за транзита на газ за Европа.

"Президентът Путин предлага в писмото си да се вземат спешни мерки, защото положението не търпи отлагане", посочва Песков.

Путин е предложил механизъм за спешни разговори по въпроса за украинския газов дълг към Русия, уточни Песков относно съдържанието на писмото, предаде Ройтерс.

В писмото руският президент предупреждава, че Русия може да спре доставките на природен газ за Украйна, ако тя не плати дължимите сметки за доставен газ навреме.
В писмото Путин предупреждава и че може да има намаляване на доставките за Европа като цяло, предаде Ройтерс.

В писмото си до европейските лидери той казва и че 11,5 милиарда кубични метра газ на стойност 5,5 милиарда долара трябва да бъдат налети в украинските газови хранилища, за да се гарантира непрекъснат транзит, предаде Ройтерс.

Вчера Украйна спря да пълни подземните си хранилища с руски газ, заради невъзможността да плаща цената от 485 долара за 1000 кубически метра, наложена от "Газпром" от 1 април.

Ръководителят на руския енергиен гигант "Газпром" Алексей Милер на 3 април определи сумата на украинския газов дълг на 2,2 милиарда долара. Премиерът Дмитрий Медведев вчера съобщи, че общият дълг на Украйна към Русия възлиза на 16,6 милиарда долара.

Путин все пак поиска правителството и "Газпром" да се въздържат засега от преход към предварително плащане на доставките на руски газ за Украйна.

"Ако се случи така, че да стигнем до ограничение на газа за украинските потребители, Украйна може да определен период до 3 месеца, да транзитира газ до европейските страни. През това време обаче трябва да се реши въпросът с изпомпването на газа. Този въпрос трябва да решим до юни", каза в интервю за БНР украинският министър на енергетиката Юрий Продан.

Близо половината от доставките на руски газ за Европа се транзитират през украински газопроводи.

"Газпром" преустанови доставките газ за Украйна заради спор за цените през зимите на 2005-2006 г. и 2008-2009 г., което доведе до спад в доставките за европейските страни, получаващи руски газ по тръбопроводи през Украйна, припомня Ройтерс.