Той участва в Европейския съвет, който обсъжда темите за общия енергиен пазар, иновациите и въпроси от актуалния международен дневен ред.
През януари 2009 г. Европа изцяло престана да получава руски газ, доставян транзитно през Украйна.

По повод снощната среща на председателя на ЕК Жозе Барозу с премиерите на България, Чехия, Словакия, Румъния, Унгария и Полша, Борисов заяви, че са били обсъдени проектите по газопреносните системи, нефтопроводите, ядрената енергетика и възобновяемите източници, предаде БТА.

"Нашето мнение бе чуто ясно. България е една от държавите, поела ангажимента да произвежда 20% от енергията си от възобновяеми източници. Има огромна армия от инвеститори от тази сфера, които са се насочили към нашата страна", отбеляза министър-председателят. Според него е много важно не само да се научим да произвеждаме енергия, но и да я пестим.

"Тук е огромният залог, защото в България 20% от произведената енергия е загуба по преносната система, сградите на жилищата и предприятията. Това означава, че един от реакторите в АЕЦ-Козлодуй работи само за покриване на тези загуби", посочи Борисов. По думите му, ако намалим дори само с 3 на сто загубите по мрежата, това е равнозначно на включването на нов ядрен реактор в системата.

По повод решенията за осигуряване на енергийните доставки премиерът отбеляза, че до 2014 г. всички държави от ЕС са длъжни да имат поне два източника за снабдяване с ток и газ. По искане на Великобритания Турция е била включена в общия енергиен пакет, тъй като с България трите страни са моторите на проекта "Набуко".
Борисов допълни, че е поставил въпроса на следващото заседание да бъде обяснено на какво се дължи завишаването на цената на проекта "Набуко" с няколко милиарда евро - дали на технически грешки или на промяна на трасето, или заради гарантирането на нови източници на газ.

"За България като акционер не е безразлично дали трябва да се вземе заем от Европейската инвестиционна банка от 1,2 млрд. евро, два милиарда или три милиарда евро за този проект", посочи той. Взето бе решение в тези проекти да участават и частни капитали от Европа, а тук идва важността на таксата за транзита, добави премиерът.
По неговите думи Русия е традиционнен доставчик на газ от 40 години.
Никой не е против Русия, но искаме да имаме втори източник за това гориво, това е мнението на Съвета, посочи Борисов.

Ние сме тези, които искаме "Набуко" да стане по-бързо, в момента имаме забавяне и оскъпяване с няколко милиарда, добави той в отговор на въпрос кой от проектите е приоритетен за нашата страна. По думите на премиера е трудно да се посочат фирми в България, които да разполагат с необходимите средства за изграждането на общия европейски енергиен пазар. В Европа имало много мощни компании, с бюджети по-големи от бюджета на България, и за тях било  лесно да участват в подобни проекти.
Борисов допълни, че българското участие за момента се основава главно на разговори с президента на ЕИБ за взимане на заем.

НЕК е изцяло държавно дружество и дали то ще вземе заем или държавата като гарантиран заем - няма разлика, допълни премиерът. Той отбеляза, че затова на днешното заседание е поставен въпросът за транзитните такси и за колко години газопреносната система ще бъде изплатена.