Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Песков каза, че на срещата накратко е било обсъдено енергийното сътрудничество между двете страни.

Путин и Ципрас са се договорили в близко време да бъде организирана среща на руски и гръцки експерти, които да обсъдят възможностите за доставка на селскостопанска продукция, "без да се нарушава режимът на санкции и контрасанкции".

Срещата на Путин и Ципрас се състоя на фона на трудностите, които изпитва Атина в преговорите си с международните кредитори по дълга, възлизащ на 240 милиарда евро. Програмата за помощ на Гърция приключва в края на юни.

По-рано Песков нарече "преждевременно" обсъждането на вероятността Русия да окаже помощ на Гърция, тъй като Атина не е отправяла такова искане.

Министърът на финансите Сергей Сторчак също каза, че Гърция не се е обръщала към министерството с молба за финансова помощ, като добави, че в руския бюджет няма ресурси за тази цел.

По рано през деня в изказване на Международния икономически форум в Санкт Петербург, гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че Европа не трябва да разглежда себе си като "пъпа на Земята", а трябва да разбере, че центърът на световното икономическо развитие се намира в други региони.

Ние в Европа имахме илюзията в течение на дълго време, че сме пъпът на Земята в буквалния смисъл, че сме център на света и продължавахме да гледаме и разчитаме само на нашето най-близко, непосредствено обкръжение, каза гръцкият премиер.

Но икономическият център на планетата вече се е преместил, доколкото нововъзникващи сили играят все по-важна роля на икономическо и геополитическо равнище, изтъкна Ципрас. Той отбеляза, че ролята на Русия в света нараства, а международните отношения придобиват все повече многополюсен характер.

Гръцката криза с дълга е проблем за цяла Европа и ЕС е изправен пред избора да покаже солидарност с Гърция или да се придържа към политиката на икономии, която не води доникъде, каза Ципарс, цитиран от Ройтерс.

Европейският съюз, от който ние сме част, трябва да се върне към основополагащите си принципи: солидарност, демокрация, социална справедливост, изтъкна гръцкият премиер.