Това обяви италианският премиер Силвио Берлускони, цитиран от Франс прес и БТА. Той уточни, че 109 милиарда евро от тази сума ще дойдат от ЕС и Международния валутен фонд, а останалите 49 милиарда - от частните кредитори на Гърция.

Срещата на върха прие решения, които ще позволят да се локализира гръцката финансова криза и няма да й позволят да се прехвърли на други страни, заяви на пресконференция след края на срещата президента на ЕС Херман Ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Той потвърди, че МВФ ще участва във финансирането на новия план за спасяването на Гърция от фалит.
По-рано през деня МВФ определи участието си във втората помощ за Атина като „хипотетично”.

Новата програма за финансова помощ за Гърция съдържа по-изгодни за страната условия в сравнение с първата, влязла в действие през май 2010 г., и трябва да съкрати дълговото бреме на Атина, отбелязва агенцията. Програмата предвижда участие в нея на частния бизнес, на когото е предложено или да продължи срока на действие на сегашните държавни облигации на Гърция, или да ги замени с нови дългосрочни, или пък да продаде облигациите със загуба на част от дохода.

Срещата утвърди също четири схеми за възможна размяна на средносрочни суверенни облигации на Гърция с дългови книжа на гръцкото правителство със срок на погасяване от 15 до 30 години, които ще обезпечат дългосрочно участие на 30 частни банки кредитори на Гърция в програмата й за стабилизиране.

Във връзка с участието на частния сектор в спасителния план за Гърция, окачествено от френския президент Никола Саркози като "политически трудно и технически сложно", самият той увери, че "това, което ще бъде направено за Гърция, няма да бъде направено за никоя друга страна от еврозоната".  

Гърция ще съкрати държавния си дълг от близо 350 милиарда евро с най-малко 26 милиарда евро до края на 2014 г. благодарение на новата спасителна финансова програма, приета на срещата на върха на еврозоната. Това заяви след срещата на върха гръцкият премиер Георгиос Папандреу. Тези 26 милиарда евро представляват 12% от брутния вътрешен продукт на Гърция. 

Германия и Франция ще подготвят до края на лятото пакет от предложения за подобряване на системата за икономическо управление на еврозоната, каза още Никола Саркози.