Ето основните точки в пакета, който се обсъжда и трябва да бъде гласуван от гръцкия парламент тази нощ, в справка на Асошиейтед прес, цитирана от БТА:

БЮДЖЕТНИ ЦЕЛИ:

Гръцкото правителство обещава да се придържа към целите за бюджетен излишък, което значи правителството да печели повече от данъци отколкото харчи, а именно 1% за тази година, 2% за 2016 г., 3 и 3,5% за 2017 г. и 2018 г.

РЕФОРМА НА ДДС:

Предложенията включват повишаване на редица данъци, включително 23 процента ДДС за ресторанти и кетъринг (13% в момента), намалена ставка от 13 процента за основните хранителни продукти, енергията, хотелите (6.5% сега) и т.нар. "супер намалена" ставка от 6% за стоки като лекарства, книги и театър. Новите данъчни ставки влизат в сила от октомври.

Специалните данъчни облекчения за островите на страната - привлекателни магнити за туристите - ще бъдат премахнати. Само най-отдалечените острови ще запазят така желаните данъчни облекчения.

ФИСКАЛНА РЕФОРМА:

Военните разходи ще бъдат намалени със 100 милиона евро тази година и с двойно повече през 2016 г.
Корпоративният данък ще бъде увеличен от 26 на 28 процента и земеделците ще загубят преференциалното данъчно облагане и субсидиите за гориво.
Правителството ще затегне мерките спрямо данъчните длъжници.
Огромната корабоплавателна промишленост на страната също ще се сблъска с повишаване на таксата за тонаж и прекратяване на специалните данъчни условия за сектора.
Данък лукс ще бъде разширен, така че да включва плавателните съдове за забавления, дълги над пет метра, и ставката ще нарасне от 10 на 13 процента.

ПЕНСИОННА РЕФОРМА:

Правителството обмисля реформи, чрез които да спести 1 процент от брутния вътрешен продукт (БВП) от намаляване на разходите за пенсии през 2016 г. и след това. Мерките за постигане на тези цели включват премахване на ранното пенсиониране и стандартизиране на пенсионната възраст на 67 години до 2022 г., като изключение се прави за хората, изпълнявали тежка категория труд, и за майките на деца с недъзи.
Социалните пенсии ще бъдат по-добре насочени, а допълнителните пенсионни фондове ще бъдат финансирани от вноски на самите служители.
Привилегии като фонда за солидарност ще бъдат постепенно премахнати, а здравните вноски на пенсионерите ще бъдат увеличени от 4 на 6 процента средно.
Предвиждат се и други реформи, които да направят пенсионната система по-устойчива, включително ревизия на пенсионните вноски за самоосигуряващите се лица.

РЕФОРМА НА ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР:

Властите ще формират работните заплати в държавния сектор, така че те да бъдат в низходяща траектория до 2019 г. и да подобават на "уменията, представянето и отговорността" на персонала.
Бонуси като премията за отпуск и изплащана сума за транспортни разходи ще бъдат изменени, така че да отговарят на европейските норми.
Представен ще бъде и план за връщане на работа на служители от държавния сектор на постове, където тяхната работна ръка е нужна.
Нов стратегически план за борба с корупцията също ще бъде начертан до края на този месец, а ново законодателство ще направи по-прозрачно финансирането на политическите партии и ще предпази от политическа намеса разследването на финансови престъпления.

ДАНЪЧНО УПРАВЛЕНИЕ:

Правителството ще създаде автономна данъчна служба и ще задейства реформи, отнасящи се до събирането на данъци, борба с данъчните измами и мерки срещу контрабандата на гориво.

ФИНАНСОВ СЕКТОР:

Изменения в законите за несъстоятелност на страната ще се опитат да накарат длъжниците да изплащат кредитите си, а консултанти ще помагат за справянето с лошите кредити. Ще бъдат направени и стъпки за насърчаване на инвеститорите да държат парите си в гръцки банки.

ПРОДУКТОВ ПАЗАР:

Правителството ще отвори затворени професии като тези на инженерите, нотариусите и съдебните пристави. Ще бъдат създадени закони, насочени към премахване на бюрокрацията и улесняване на получаването на бизнес лицензи, като същевременно ще бъде реформиран газовият пазар.

ПРИВАТИЗАЦИЯ:

Правителството ще разгледа продажбата на държавни активи и ще започне процес на приватизация на електрическата компания, регионалните летища и пристанища, включително в Пирея и Солун.