Те осъдиха Северна Корея за предполагаемото потопяване на южнокорейски военен кораб и призоваха Иран да направи повече за спазването на човешките права, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Лидерите на Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Италия, Канада, Япония и Русия заявиха още, че сегашната ситуация в ивицата Газа не може да продължава.

Но текстът не бе толкова краен, колкото някои от участниците биха желали, коментира АП. По случая с южнокорейския боен кораб "Чхонан" лидерите цитираха независимия доклад, който установи, че корабът е потопен от севернокорейско торпедо. "В този контекст осъждаме атаката, довела до потъването на "Чхонан", гласи комюникето.
Според японски източници руската страна била единствената, която се противопоставила на по-твърда формулировка. Представител на руската делегация обясни, че Москва все още не смята резултатите от разследването на комисията за окончателни и поради това е на мнение, че категоричното осъждане на Пхенян би могло да доведе до негативни последици.
Относно Иран лидерите на Г-8 повториха призива си от миналата година към режима в Техеран да спазва върховенството на закона.

Освен това, комюникето посочва, че конференцията следващия месец в Кабул ще бъде важна възможност за афганистанския президент Хамид Карзай да покаже, че изпъллява обещанията си да подобри управлението и сигурността. Г-8 се надява, че Карзай ще може да представи подробни планове и да демонстрира съществен напредък към укрепване на съдебната система и поемане на по-голяма отговорност за сигурността в рамките на 5 г. И двете цели са ключови за изтеглянето на многонационалните сили начело със САЩ.

По-рано лидерите на Г-8 не одобриха общи мерки за налагане на данък върху банките, всяка страна ще взема решение сама.

Срещата се състоя в курорт в гористата езерна област Мускока, откъдето лидерите отпътуваха с хеликоптери за Торонто. Американският президент Барак Обама взе на борда на президентския хеликоптер Marine One британския премиер Дейвид Камерън.

Следващата среща на върха през 2011 г. ще бъде в Ница, "по-близо до пролетта", заяви френският президент Никола Саркози. Той заяви, че разходите за срещите на Г-8 и Г-20 догодина във Франция ще бъдат десет пъти по-ниски от предишните форуми. В отговор за въпрос за разходите около форума в Канада, който по неофициални данни се приближават към 1 млрд- долара, Саркози призна, че точната сума не му е известна и че не иска да се намесва във вътрешните работи на домакините, но отбеляза, че хотелът, в който била настанена френската делегация, не се отличавал с излишен разкош.