Страната може да избегне санкциите, ако до 15 октомври включи съответния текст в националното законодателство, предадоха световните агенции, на които се позова БТА. 
Според Европейската комисия, Франция не е въвела в законите процедурните гаранции, предвидени за европейските граждани в директива на ЕС от 2004 г. за свободното движение в съюза, обясни еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг.

Победата, която извоюва Париж, след като ЕК не откри срещу Франция наказателна процедура за дискриминация срещу ромите, може да се окаже временна, твърди сайтът И Ю Обзървър, цитиран от БТА. Рединг допускаше възможността за такива действия.
На теория тази процедура може да доведе до изправяне на Франция пред Съда на ЕС. 90 на сто от тези случаи обаче са решавани на по-ранен етап.

Според неназовани представители от ЕС, цитирани от сайта, Вивиан Рединг е твърдо решена да проследи как френските власти прилагат на практика политическите си уверения, че не дискриминират ромите.
Засега Рединг няма "законово основание" за нови мерки срещу Париж, но "войната още не е приключила," заявил за И Ю Обзървър осведомен източник.

ЕК днес взе предвид гаранциите, дадени от Франция, но поиска допълнителна информация. "Имаме съмнения за гаранциите, които ни бяха дадени на най-високо равнище, за това, че няма дискриминация", заяви Рединг.
Тя обясни, че комисията ще изпрати на френското правителство писмо с точни въпроси и с искане да й предостави "всички елементи, по-специално за условията за експулсиране" на ромите.

На пресконференция след решението председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу посочи, че в комисията е сформирана "група за бързо реагиране" по ромските въпроси. Тя ще бъде ръководена от Вивиан Рединг и ще включва еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом и еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор. Сред задълженията на този екип ще бъде да следи как страните членки изразходват парите, отпускани от ЕС за ромски проекти, каза Барозу, цитиран от И Ю Обзървър.

Преди две седмици Рединг заяви, че е възмутена от политиката на Франция и отбеляза, че не е мислела, че Европа ще стане свидетел отново на такава ситуация след Втората световна война. Официален Париж пък изрази "учудване" от критичните изявления на ЕК, но отказа "полемика". От началато на скандала Париж твърди, че не нарушава законите и спазва правилата за свободно придвиждване на гражданите.

Франция е изпратила около 8000 роми обратно в Румъния и България през тази година.

Междувременно френското министерство на имиграцията съобщи, че от петък ще бъдат въведени биометрични досиета за чужденците, получили помощи за връщане в родните си страни, по-специално за ромите, които ще трябва да оставят пръстови отпечатъци. Процедурата ще даде възможност да се противодейства на измамите с помощите за връщане, отбелязва министерството.