Това съобщи днес заместник-председателят на комисията Вивиан Рединг, която отговаря за правосъдието, основните права и гражданството, предаде БТА. Според нея е възможно в следващите седмици да започне съдебен процес срещу Париж. Това може да стане по бързата процедура най-малко поради две причини, изтъкна Рединг - Франция прилага по дискриминационен начин директивата за свободно движение на гражданите от Европейския съюз и поради непрехвърляне на изискванията на тази директива във френските закони.

"Френските власти трябва да дадат обяснения по проблема. Търпението ми обаче свършва, стига вече! Никоя страна от ЕС, голяма или малка, не може да нарушава законите на съюза", изтъкна Вивиан Рединг в необичайно остро изявление на редовния всекидневен брифинг за акредитирани към ЕК журналисти.

Тя припомни, че неотдавна двама френски министри са уверили нея и комисар Сесилия Малмстрьом, която отговаря за вътрешните работи, че предприеманите мерки срещу румънски и български роми не визират определена малцинствена общност и не нарушават европейските закони. Междувременно обаче френските власти са разпратили циркулярно писмо, което опровергава напълно казаното от тях.

"Това е позор! Шокиращо е, че една част от френското правителство идва тук и казва едно, а друга част върши друго. Какво да мисля след всичко това", даде израз на възмущението си Вивиан Рединг.

ЕК е приела за сведение, че френското правителство е изтеглило циркулярното писмо, в който се визират изрично ромите и който комисията не е получила. На Франция се дава срок от няколко дена да даде обяснения. Случаят с циркуляра и тези обяснения ще влязат в специален анализ на ЕК. Очаква се той скоро да е готов.

Междувременно Франция изрази "учудване" от критичните изявления на ЕК, но отказва "полемика", предаде Франс прес, цитирайки декларация на френското външно министерство. От началато на скандала Париж твърди, че не нарушава законите и спазва правилата за свободно придвиждване на гражданите.

Междувременно френският посланик в София Етиен дьо Понсен, чийто мандат изтича, отправи критики към страната ни по повод ромите.
"За ромите в България много се говори, но се прави малко. Говори се за Десетилетие на ромското включване, а не се вижда къде отиват тези пари", заяви дипломатът, цитиран от "Фокус".
По думите му интегрирането на ромската общност е едно от предизвикателствата пред България, а животът на ромите в Сливен "напомня почти катастрофална хуманитарна обстановка". Понсен препоръча да се създаде държавен пост за интеграцията и проблемите на българските роми.