След падането на Сирт и гибелта на сваления либийски ръководител Муамар Кадафи военната операция в страната може да се смята за приключена, каза в ефира на френското радио "Йороп-1" външният министър на Франция Ален Жупе, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.
Вчера Муамар Кадафи бе убит в родния си град Сирт от младеж.

"Според мен може да се каже, че военната операция в Либия е приключила, че цялата територия на Либия е под контрола на Преходния национален съвет (ПНС) и че с изключение на някои преходни мерки през идната седмица операцията на НАТО е стигнала своя край, съобщи министърът.

"Намесата на алианса в либийския конфликт целеше да съдейства на силите на ПНС за освобождаване на територията им. Сега тази цел е постигната," посочи Жупе, който бе интервюиран от радиото в Индия, където е на посещение. Според него, Либия предстои да навлезе в нов етап от историята си, "да гради правова държава, каквато никога не е имало" там.

Вече е предложен политически план, включващ приемане на нова конституция и произвеждане на избори, отбеляза френският министър. "Целта ни не беше да убием Кадафи. Когато казвам "ние", говоря за коалицията, за Франция в НАТО. Целта ни бе да го принудим да се оттегли от властта. След което задача на ПНС бе да го залови и да го съди", каза Ален Жупе.
Въпреки това гибелта на полковника "не е повод да леем сълзи", изтъкна първият дипломат на Франция. "Знаете какво бе миналото му, как подкрепяше многобройни терористични акции", добави той.

Ален Жупе подчерта, че на Кадафи неведнъж бе предлагано "да сложи край на насилието", включително по време на обсадата на Сирт. "ПНС постави на последните му привърженици условия, при които да се предадат. Те обаче упорито продължиха да водят битка, която не би могла да приключи благоприятно за тях. Всъщност това е краят", заключи френският външен министър.

Операцията на НАТО в Либия ще приключи "твърде скоро", коментира пред британската сателитна телевизия "Скай нюз" министърът на отбраната на Великобритания Филип Хамънд, предаде ИТАР-ТАСС.
Запитан за мандата на НАТО и от кого всъщност брани алиансът гражданското население на Либия в момента, Хамънд каза: "Като цяло операцията вече е изпълнила целите си. Трябва обаче да обсъдим с либийците от каква помощ се нуждаят сега".

По думите му, рзходите на Обединеното кралство за тази операция са достигнали вече 300 милиона лири (над 470 милиона долара), допълва агенцията.

НАТО не разполага с точни данни за съдбата на Сейф ал Ислам, син на сваления либийски лидер Муамар Кадафи, каза Хамънд.
"Нямаме никакви данни за съдбата му. В четвъртък представители на либийския Преходен национален съвет заявиха, че е заловен, но след това ни съобщиха, че Сейф ал Ислам не е при тях", заяви министърът.

Той не потвърди, нито опроверга, че въздушният удар вчера сутринта срещу автоколоната, с която се е движел Кадафи, е бил нанесен от британската авиация.
Министърът съобщи, че снощи край град Бани Уалид е бил обстрелян подобен конвой, с който по данни на НАТО също са пътували видни представители на предишния режим. Той обаче не уточни за кого става дума и дали Сейф ал Ислам е бил сред тях, посочва агенцията.

Днес следобед в 16 ч. българско време Северноатлантическият съвет на НАТО ще заседава в централата на алианса Брюксел, за да обсъди въпроса с операцията на пакта в Либия. На срещата е малко вероятно да бъде взето решение за прекратяването на операцията, но може да има съгласуване на план за приключване или видоизменение на мисията.

Операцията на НАТО "Обединен защитник" започна на 31 март съгласно резолюции 1970 и 1973 на Съвета за сигурност на ООН, с които бяха наложени оръжейно ембарго и забранена за полети зона, и бяха възложени действия за защита на цивилното население в Либия от нападения на съществуващата тогава либийска армия под ръководството на Кадафи.