Пациентът бе с крайна степен на сърдечна недостатъчност, казаха от болницата.

Операцията е извършил екип, начело с известния хирург проф. д-р Генчо Начев, който е изпълнителен директор на "Света Екатерина".

С поставянето на изкуственото сърце се дава шанс и възможност на пациента да изчака донорско сърце за сърдечна трансплантация.
 
От болницата изразяват специални благодарности на Министерство на здравеопазването финансово да компенсира разхода за поставянето на изкуственото сърце, което струва 120 000 лв.
Не се дават повече подробности за пациента. 

Докато над 100 българи чакат за трансплантация в чужбина, фондът, който трябва да ги финансира, връща почти всичките си пари обратно в държавния бюджет, алармира междувременно БНТ.
 
Държавата отпусна на фонда за тази година 5 милиона лева, а той е усвоил само 300 хиляди. С тях са изпратени за лечение само 5 души. От 105 молби тази година са одобрени едва 17.

300 000 лв. не стигат и за най-евтината трансплантация за един бъбрек, съмняват се пациенти в изнесените данни. Те поискали отчет, но не го получили.

Според пациентите фондът работи много мудно, а болните са оставени сами да търсят подходящи клиники.

От министерството на здравеопазването пък твърдят, че забавянето се дължи на непълна документация - от 69 молби, едва 12 били комплектовани, освен това липсвали донори, а много клиники не искали да сътрудничат.

Последна актуализация в 20,30 ч.