"Въпреки че бях преизбран, аз нямам подкрепата на целия свят на футбола", каза Сеп Блатер, цитиран от БТА.

79-годишният швейцарец Сеп Блатер, който е на поста президент на ФИФА от 1998 година, беше преизбран за пети мандат на 29 май на конгреса на ФИФА.

Очаква се изборите за нов президент на ФИФА да бъдат между декември тази година и март следващата година на извънреден конгрес на Международната футболна федерация.

Мишел Платини: Това е трудно, смело и добро решение

Решението на президента на ФИФА Сеп Блатер да подаде оставка от поста на предстоящ извънреден конгрес, обявено днес, е "едно трудно, смело и добро решение", реагира в комюнике президентът на УЕФА Мишел Платини.

Преди изборите за президент на ФИФА на 29 май, където Блатер бе преизбран, президентът на УЕФА Мишел Платини апелира да се гласува за другия кандидат - йорданския принц Али.

Извънредният конгрес на ФИФА, на който президентът на ФИФА Сеп Блатер ще свали своите пълномощия, ще бъде между декември 2015 година и март 2016 година.

Това каза на извънредна пресконференция в Цюрих председателят на комисията по одит и спазване на правилата на ФИФА Доменико Скала. Преди това Сеп Блатер каза на пресконференцията, че ще подаде оставка от поста президент на ФИФА на извънреден конгрес на организацията.

"Решението беше сложно", каза Доменико Скала. "Но това е единственият начин на поведение в тази ситуация. Отнасям се много уважително към президента и към това как той се държеше на своя пост".

Скала добави, че промените не бяха достатъчни, трябва фундаментално да се промени структурата на ФИФА.

"Ще направя всичко, за да създам условия за новите избори. За да се ускори процесът, Блатер ще помоли Изпълнителния комитет да свика извънреден конгрес. ФИФА трябва да разгледа кандидатите и да им даде време да представят своите програми", заяви още той.