Днес на делото в Пазарджик бяха изслушани експертите по комплексната експертиза изготвена от социолог, двама арабисти и теолог, предаде БНТ.
В преведените текстове има отрицание на европейските и християнски ценности и се изключват гражданските ангажименти, като гласуването на избори.

Окръжният съд прочете експертизата на главен асистент по теология в Софийския университет д-р Клара Стаматова-Тонева. Тя отбеляза, че материалите, които са й предоставени, съдържат постановки, характерни за радикалния ислям, съобщиха "Фокус" и БТА.

Защитата на обвиняемите поиска експертизата да не бъде допускана от съда с мотиви, че е нарушена обективността й, че липсва вещо лице мюсюлманин, което по думите им е дискриминация, и че вещите лица са определени по неясни критерии. Адвокатите направиха искане за отвод на вещите лица Клара Тонева, Агоп Гарабедян, бивш директор на Института по балканистика към БАН, и социлолога Евгений Гълъбов поради предубеденост.

Председателят на съда Ивета Парпулова обаче остави без уважение исканията на защитата и пристъпи към четене на експертните заключения в комплексната експертиза.

В материалите се посочва, че краят на раздорите в света ще дойде с идването на исляма, който ще доведе до изграждането на идеална държава, основана на религиозни принципи на законите на шериата. В тези текстове се съдържа непознаване и изопачаване на другите религии с цел да се наложи една – ислямската. Неправилно и тенденциозно се тълкува понятието джихад. Една от книгите „Прелестите на джихада” съдържа призиви за тероризъм.

Според вещото лице се въвежда буквално инструкция за религиозен тероризъм, която съдържа 2 елемента – сляпо подчинение на водача и обещание да отидат в рая, ако се сражават за вярата. Предвижда се тежко наказание, ако се отстъпи от постулата за джихад и се предпочете мирният живот. Текстът съдържа раздел за многоженството, който противоречи на законите в страната. Положението на жената е неравностойно, съдържа елементи на унижение – „някои жени няма да се подобрят освен чрез удряне", като се описва къде трябва да се удрят, за да не остават белези. Съдържат се и текстове, които забраняват на жените да работят. Записано е, че излизането от дома е вредно за тях. Съдържа се елемент за дискриминация и между децата - два курбана за момче и един за момиче.

Становището на експерта Антоний Гълъбов е, че предоставената му за анализ религиозна литература има пропаганден характер. Той анализира няколко произведения – едно, от които е основите на исляма, където е налице несвойствена интерпретация на религиозните ритуали, но смята, че няма директно призиви към религиозна омраза.

По отношение на социалния риск от действията на обвиняемите, Гълъбов твърди, че мюсюлманите в Родопите имат слаби познания по арабски език. Затова интерпретацията на религиозната литература се прави изцяло от имамите. Идеите им може да противоречат на каноните на исляма и представляват социален риск. Повечето от тях са обучавани в чужбина и се прилага презумпцията за образованост и авторитет, които те имат. Затова върху действията им няма достатъчен контрол.
Въпреки това, той е убеден, че няма дании за престъпления срещу републиката, предаде БНТ.

Становището на експертите Симеон Евстатиев и Иван Дюлгеров е изградено върху съдържанието на документи и книги, предаде БТА. Експертите описват тримесечните отчети, изпращани от имама от Сърница Саид Мутлу до Световната ислямска лига в Мека в периода 1999-2010 г. От превода на документите става ясно, че до 2004 година върху тях е имало печат на Главното мюфтийство, а след това печатът е на "Курс за имами - гр. Сърница".

По-рано пред съда бяха представени заключенията на вещото лице Агоп Гарабедян.

"Аз за първи път чувам да съдят за това, че имаш книги. Абсурд, абсурд! Това какво пише в една книга съвсем не означава, че ние пропагандираме това. Вижте от 1000 книги са извадени 20 думи. Как може да коментирате това", реагира Саид Мутлу.

Късно вечерта Окръжният съд в Пазарджик прие комплексната експертиза по делото.
Заседанието продължи почти десет часа, като бяха изслушани пет вещи лица.
Следващото заседание по делото ще бъде на 18 февруари, когато трябва да бъдат представени компютърна експертиза и пълен превод от арабски на документи в електронен вид.

Подсъдими по делото са 13 души, сред които и една жена. Срещу тях е повдигнато също и обвинение за участие в нерегистрираната у нас организация "Ал Уакф ал Ислями". Трима от подсъдимите са обвинени и в за насаждане на омраза на религиозна основа.