Тази нощ 25-годишният Георги Христов първоначално бе очакван с полет от Лондон на летището в Бургас. Сред пристигналите обаче нямаше пътник с подобно име, съобщи БНТ. Той е бил задържан около 3,30 часа на аерогарата в столицата, където кацнал с полет от лондонското летище "Лутън", съобщиха по-късно от МВР. Според прокуратурата той е използван като "бушон" в схемата. БНР предаде, че той е от малкото българи в ромското гето в Пловдив. Криминално проявен е и е излежал година в затвора заради наркотици.

Разследването установило, че преди пет месеца той е закупил фирмата от плевенчанин в присъствието на арестувания вече бизнесмен Венелин Качаков, който се представял като финансов директор. Фирмата, която тогава била „Еврохолидейз ООД”, имала лиценз за туроператорска дейност до 2005 г. и оттогава била нелегитимна. Попаднала в ръцете на Христов, тя станала ЕООД с офис в Пловдив.

Христов, заедно с Качаков, наели за консултант 35-годишния Гeорги Пасев Качаков набирал служителки, а заедно с Пасев се свързали с интернет сайта, в който по договор, подписан през май, стартирали съблазнителните оферти за почивка в Малдивите и о-в Корфу. Пасев трябвало да обучи служителките как да звучат убедително по телефона. На сайта пък бил качен и вече нелегитимният лиценз на предишната туроператорска фирма.

Установено било, че Качаков е разпродавал семейното си имущество в интернет и е подал молба за издаване на международен паспорт на детето му с експресна поръчка, очевидно възнамерявайки да избяга в чужбина. Бизнесменът обаче бил задържан, когато отишъл да получи документа.

Късно тази вечер съдът наложи най-тежката мярка - "задържане под стража", за Венелин Качаков, предаде Дарик радио. Срещу 37-годишния пловдивчанин, който е член на местна структура на ГЕРБ и се очаква да бъде изключен от партията, вече са повдигнати обвинения за измама в особено големи размери.
В града той е известен като Венко Измамата. Той помоли съда да го пусне, за да гледа малкото си дете и да се грижи за съпругата си, която е безработна, и увери, че няма да се укрие. Съдиите обаче уважиха искането на прокуратурата той да остане в ареста.

Георги Пасев пък, досега споменаван с другото му име - Владимиров, първоначално бил само разпитан като свидетел и пуснат, след като сам се явил след обявяването му за издирване. По-късно обаче той също е задържан и обвинен като съучастник. Самият той отрече пред Дир.бг да е замесен в измамата.