Тогава страната ни ще поеме ротационното председателство на Европейския съюз (ЕС).

Тези цели Плевнелиев очерта представители на португалския бизнес в рамките на двустранен икономически форум. Политическа и бизнес делегация, водена от президента на Португалия Анибал Каваку Силва, е на двудневно посещение у нас.

Идеята за влизане на България в еврозоната е особено деликатен в контекста на ситуацията в Гърция. Първото правителство на Бойко Борисов бе против тази идея, докато сегашният финансов министър Владислав Горанов я възприема напълно.
Относно Шенген в България никога не е имало полемика дали да се присъединим, но непрекъснато получаваме вето от различни държави от ЕС. Влизането в Банковия съюз стана особено актуално след фалита на КТБ.

Пред португалските и българските компании държавният глава обяви, че само през тази година страната ни ще усвои от еврофондовете толкова средства, колкото през последните шест години.

От амбициозните цели на страната ни, които президентът сподели пред своите гости, стана ясно още, че България ще гони далеч по-рано средата на 2018 година като срок за интегрирането си в първия етап от Шенгенското пространство.

Най-късно в този срок държавният глава очаква влизането на страната ни в така наречената "зона на изчакване" за еврозоната.

България ще поиска от 19-те страни, които вече ползват еврото като валута, пътна карта с ангажиментите на страната ни и реформите, които трябва да извършим за допускането ни в механизма ERM 2. Условията за влизане там са структурни реформи и стабилност.

На по-късен етап - при влизане в еврозоната, трябва да отговаряме на условията за бюджетен дефицит, инфлация и съотношение дълг към БВП.

България също така ще направи всичко възможно до този момент да отпадне и механизмът за наблюдение и контрол, като в момента инициираната реформа в сектор "Правосъдие" ще бъде отговорният инструмент, с който ние ще постигнем тази цел.

Освен реформата в съдебната система България дава заявка за категорични реформи в сектор "Сигурност" и в здравеопазването, зад които Плевнелиев подчерта, че твърдо застава.

Като предимство на страната ни президентът посочи ниските данъци и цената на електрическата енергия.

Плевнелиев увери, че България тръгва по пътя на икономическия растеж и преодоляването на безработицата. Той изтъкна като възможни сфери на сътрудничество строителството, регионалното развитие и управлението на водните ресурси.

АНКЕТА: Да започне ли България преговори за еврозоната?