"Обсъжда се идеята за координирани действия", посочи европейски дипломат, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Постоянните представители на 27-те ще заседават по-късно днес, за да обсъдят положението в Сирия след избиването в сирийския град Хула на 108 души, сред които 49 деца.

Франция, Германия, Италия и Испания експулсират сирийските посланици в техните столици, а Великобритания заяви същото за сирийския шарже д'афер в Лондон, който е най-високопоставеният сирийски дипломат в британската столица. Лондон ще експулсира и други двама сирийски висши дипломати.

САЩ обявиха за персона нон грата сирийския шарже д'афер, предаде Ройтерс, като се позова на представител на американските власти, пожелал да запази анонимност. Ръководителят на дипломатическата мисия на Сирия във Вашингтон има срок от 72 часа да напусне САЩ.
В края на миналата година дългогодишният сирийски посланик във Вашингтон – Имад Мустафа, бе повикан в Дамаск за неопределен период от време. Негов официален заместник обаче не бе назначен.

Канадският външен министър Джон Беърд също заяви, че Канада незабавно ще експулсира останалите в Отава сирийски шарже д'афер и други двама дипломати.

И Австралия експулсира сирийския шарже д'афер и още един сирийски дипломат.

Временно управляващият посолството на Сирийската арабска република в София Салах Сукар ще бъде уведомен днес с нота от МВнР, че трябва да напусне България в следващите 72 часа, съобщиха от пресцентъра на външнополитическото ведомство.

Заедно с временно управляващия, България ще трябва да напуснат и други двама дипломати от посолството.

МВнР реши да се изтегли дипломатическия персонал от посолството ни в Дамаск и временно спира дейността на българското дипломатическо представителство в сирийската столица.

По-късно Швейцария и Белгия също обявиха, че сирийските дипломати в Берн и Брюксел са персона нон грата и им дадоха срок да напуснат страните.

Вчера около 40 представители на сирийската опозиция от Сирийския национален съвет, Кюрдския национален съвет и Националния блок на сирийските племена се събраха в Правец, за да се обединят срещу режима на Башар Асад.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган осъди убийствата и заяви, че търпението за прекратяване на кръвопролитието в Сирия не е безгранично, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус".
„Да се извърши подобно убийство, срамно да се убият 50 невинни деца, 110 невинни цивилни, докато мисията на наблюдателите на ООН е в Сирия, това е мъчение, това е отвратително”, каза Ердоган.

Саудитският религиозен деец Али ар Рабиеи е предложил 450 000 долара да бъде убит президентът, съобщи информационната агенция Гълф Нюз, цитирана от Лента.ру. Имамът взел решението, след като чул за клането в Хула.
Засега няма реакция от страна на саудитския кралски двор и на сирийските власти.