Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че резултатът след 7-часовите дебати е "наистина отличен, със сигурност много по-добър от онова, което очаквахме".

Европейските държавни и правителствени ръководители решиха да се отпуснат 1 млрд. евро на Турция и 700 млн. на Македония за справяне с проблема с бежанците, обяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер след срещата на върха в Брюксел, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

100 млн. евро се заделят за спешна помощ за страните от ЕС, борещи се с наплива на мигранти и бежанци, както и 600 млн. за европейската агенция по охрана на границите "Фронтекс" и за Европол за следващата година.

ЕС ще отпусне допълнително и 1 млрд. евро за страните, приели най-много сирийски бежанци - Турция, Ливан, Йордания и др. Парите ще бъдат предоставени чрез Световната програма по прехраната и Върховния комисариат на ООН за бежанците, каза Доналд Туск, цитиран от ДПА.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че "бежанците трябва да бъдат държани, посрещани добре и подкрепяни близо до мястото на трагедията".

Охраната на границите

Не може повече да мислим за отворени врати и прозорци, трябва да помислим за защитата на външните ни граници, заяви Доналд Туск.
Настоящият хаос по границите трябва да спре, това е обща отговорност, не може държавите да бъдат оставени да се справят сами. Това е тема, свързана с известни противоречия, тъй като е част от въпроса за националния суверенитет. Без да въведем промени, Шенген ще буди страх, коментира Туск.

Осем милиона души са разселени в Сирия, милиони са потенциалните мигранти. При посещенията ми в региона чух единствено, че тези хора желаят да дойдат в Европа, заяви Туск.

Центрове за бежанци

Срещата в Брюксел прие и решение за спешно създаване на центрове за прием и регистрация на мигранти и бежанци по външните граници на ЕС, най-вече Гърция и Италия.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел каза след срещата, че и България може да поиска създаването на такъв център, съответно и финансова помощ. България не е в Шенген, но има обща граница с Турция, аргументира се Меркел.

Центровете трябва да заработят до края на ноември и за целта е предвидена и финансова помощ за страните, оказващи се на предната линия на мигрантския поток към Европа. 

Меркел разясни, че в тези „горещи точки“ ще се регистрират новопристигналите бежанци и ще се снемат пръстовите им отпечатъци. Едва след това мигрантите ще бъдат разпределяни към вътрешността на Европа, или депортирани обратно. 

Франсоа Оланд уточни, че тези центрове трябва да връщат обратно онези, които не отговарят на условията за получаване на убежище.

Координация с Турция

Специално внимание бе отделено на необходимостта за съвместни усилия по въпроса за бежнците с Турция като сухопътна врата на имигрантския поток към Европа и като страна със сложни отношения с ЕС.

На 5 октомври Доналд Туск и шефът на Еврокомисията Жан-.Клод Юнкер ще приемат в Брюксел турския президент Реджеп Тайип Ердоган за разговори по сирийската криза. Разговори ще има и с премиера Ахмет Давутоглу в Ню Йорк.
Обявявайки това, Туск се изказа отрицателно за предложените от Турция "безопасни зони" по границите със Сирия.

"Не това ни е нужно сега. Предложените 80-километрови безопасни зони с присъствие на европейци и на САЩ за военен контрол са твърде амбициозен проект, а за нас днес най-важното е да сътрудничим с нашите партньори", каза той. 

Меркел също отбеляза, че без сътрудничество с Турция не може да бъде обезпечена външната граница на ЕС между Турция и Гърция.

Преди срещата на върха на ЕС премиерът Бойко Борисов каза, че е обсъдил с турския министър-председател Ахмет Давутоглу създаване на зона на сигурност в Северна Сирия.
"Мислим, че най-добре ще е бежанците да останат в близост до техните родни места и да получават помощи там“, каза Борисов.

Сирия и бежанците

Конфликтът в Сирия не може да бъде уреден отвън, без привличане към мирния процес на Русия, САЩ и на важни регионални партньори като Иран Саудитска Арабия или страните от Персийския залив, подчертаха и Меркел, и Оланд. Френският президент се изказа за провеждане на нова мирна конференция за Сирия в женевския формат.

"Европа не трябва сама да приема бежанци. Това могат да направят и страни, като САЩ и Канада. Затова трябва да проведем и международна конференция по проблема за миграцията", посочи Оланд на пресконференцията след срещата.

Квотите

Никой в Брюксел не се е върнал към обсъждане на въпроса за квотите за приемане на 160 000 бежанци в близките две години. Оланд каза, че въпросът вече е бил решен на срещата на вътрешните министри от ЕС преди два дни. В Брюксел снощи никой не се е отказал от поетите задължения за квотен прием.
Ден по-рано срещу квотите се обявиха Унгария, Словакия, Чехия и Румъния. 

АНКЕТА: Да създаде ли България център за регистрация на бежанци?