Призивът се съдържа в резолюция за положението в Йемен, приета с голямо мнозинство на двудневната сесия на евродепутатите в Брюксел, предаде БТА.

ЕП отбелязва, че съществуват сериозни обвинения срещу Рияд за нарушения на международното хуманитарно право в Йемен. Допълва се, че държавите от ЕС продължават оръжейния износ за Саудитска Арабия и след задълбочаването на конфликта в Йемен, и в разрез с решенията на Съвета на ЕС.

В резолюцията се настоява за постигането на мирно политическо решение в Йемен под егидата на ООН.

ЕП пояснява, че в Йемен близо 21 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ след опустошенията от продължаващата втора година гражданската война между водената от Саудитска Арабия коалиция и подкрепяните от Иран бунтовници.

Резолюцията идва в момент, в който на посещение в Рияд е голяма българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Оказа се, че по същото време в Рияд е била и британският премиер Тереза Мей, която прикани Саудитска Арабия спешно да облекчи наложената на Йемен блокада, за да "се избегне катастрофа" в тази обхваната от война и заплашена от гладна криза страна, предадоха Франс прес и БТА.

Мей се срещна с крал Салман и принца престолонаследник Мохамед бин Салман снощи в Рияд в рамките на обиколка в Близкия изток.

Какво каза Борисов за ситуацията в района

България високо се цени, защото не предаваме старите си приятели. "Те ценят хората, които си държат на позициите, на приятелите. А и България винаги е работела за мир, мир в региона", заяви Борисов след срещата с престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Премиерът добави, че "когато в региона има войни, има бежанци - те идват в нашите бежански лагери. По думите му колкото по-бързо мирният процес настъпи и започне изграждането на Либия, на Сирия, на Ирак, на Афганистан, на Йемен, на Судан, на Египет, толкова по-добре е за Европа".

Саудитската блокада на Йемен

Рияд ръководи арабска коалиция, която участва във военния конфликт в Йемен от март 2015 г. на страната на правителствените сили срещу бунтовниците хуси. В тази война са убити над 8500 души.

Саудитска Арабия беше наложила пълна блокада на зоните под бунтовнически контрол в Йемен, след като в началото на ноември прехвана ракета, изстреляна от хусите над Рияд.

Под международен натиск коалицията неотдавна разреши пристигането на хуманитарна помощ в столицата Сана и пристанището Салиф, които се държат от бунтовниците.

"Премиерът ясно заяви, че потокът на търговски доставки трябва да се възобнови, ако искаме да избегнем хуманитарна катастрофа", съобщи канцеларията на Мей.

"Те се договориха за етапите към намиране на решение", добави канцеларията, имайки предвид Мей и крал Салман.

Саудитска Арабия е главният търговски партньор на Великобритания в Близкия изток. От март 2015 г. британците са подписали оръжейни сделки с Рияд за повече от 3,7 милиарда евро.