След срещата Торен не изключи, че беглецът лично ще се яви по време на дебатите за избор на лидер на автономна област Каталуния в регионалния парламент. Той посочи, че е важно да се образува ново регионално правителство, което да заработи от "първия момент", съобщи Агенция "Франс прес".

В Каталуния се надяват на отмяната на член 155 от испанската Конституция по силата на който се ограничава самоуправлението на региона. Думите му бяха потвърдени от Пучдемон, който обясни, че идеалния за него вариант е връщане в Барселона и участие в дебатирането на неговата кандидатура.

"Но има и други варианти и ние не изключваме нито един засега", уточни Пучдемон. Очаква се регионалния парламент на Каталуния да се събере на 30 януари, за да разгледа кандидатурата на Пучдемон за глава на регионалното правителство. На това заседание кандидатът трябва да представи програмата си пред депутатите и да чуе изказванията им.

Веднага след дебатите ще има гласуване и изискването е на него кандидатът да получи абсолютно мнозинство. Ако това не се случи, следват нови дебати и ново гласуване след 2 дни, но тогава ще е необходимо обикновено мнозинство за избор на регионалния лидер.

Ако и тогава няма избран лидер, следват нови политически консултации и евентуално издигане на нови кандидати. Срокът за избор на нов регионален лидер е 2 месеца, ако той не бъде спазен, ще има нови избори.