Това съобщи представител на австрийското външно министерство, цитиран от БТА. Той каза:

"Мога да потвърдя, че министърът на външните работи Себастиан Курц наистина забрани на турския министър на икономиката да влезе в страната".

Говорителят посочи, че посещение на турски министър за участие в подобни прояви би било заплаха за обществения ред и сигурност в Австрия.

Той все пак добави, че  Зейбекчи би бил добре дошъл посещение, свързано с двустранните връзки.

Отношенията между Анкара и Виена бездруго са напрегнати, след като Австрия разкритикува действията на турското правителство в отговор на метежа в средата на юли м.г., предаде Би Би Си.

Над 50 000 души са арестувани и 140 000 уволнени или временно отстранени от работа, по време на извънредното положение, въведено след неуспелия пуч, добавя британската медия.

***
По-рано холандското правителство също заяви, че посещението на турския вицепремиер Туглур Тюркеш в страната за участие в аналогични прояви е нежелано.

Тюркеш трябваше да говори в конгресния център в град Апелдорн.

Проблемът около участието на турски политици във вътрешнополитически митинги сред диаспорите в Европа се изостри преди референдума за конституционната реформа в Турция през април т. г.

Той ускори, по-специално, влошаването на отношенията между Турция и Германия.

Неотдавна властите в Берлин обявиха, че изобщо ще ограничат участието на чуждестранни политици в политически прояви в страната. Те не скриха, че мярката е свързана с напрежението около референдума, засилил авторитарната власт на турският президент Ердоган.