На 10 октомври Словения издигна нова кандидатура за членство в ЕС, след като бившият премиер Аленка Братушек не получи подкрепата на Европейския парламент и оттегли кандидатурата си.

По-рано днес Жан-Клод Юнкер поиска държавите членки да одобрят избора му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Моля Съвета на ЕС да актуализира списъка на номинираните комисари с името на Виолета Булц", посочи Юнкер в комюнике, след интервю за работа с кандидатката, оценено като "отлично".

Източник от екипа на Юнкер заяви, че на Виолета Булц вероятно ще бъден даден ресора транспорт, съобщи Ройтерс. Словашкият кандидат Марош Шевчович, който първоначално бе избран за този ресор, ще бъде назначен за заместник-председател, отговарящ за енергийната политика на ЕС - Енергийния съюз (за което трябваше да отговаря Братушек).

Новата избраничка на Юнкер вероятно също ще има проблеми да спечели депутатите от Европейския парламент, тъй като в медиите се появиха подробности за нейната склонност към окултизъм и псевдонаучни теории. В официалната си биография тя посочва, че има диплома на шаман, получена на курс в Шотландия, където между другото се научила да ходи по огън.

Освен това Булц написала в своя блог, че вярва в концепцията за черпене на безкрайна природна енергия от биосферата без изолзване на горива и замърсяване на околната среда, което учените отхвърлят като безмислица.

Ако Европейският парламент отхвърли кандидатурата на Булц, както стана с Аленка Братушек, Юнкер ще трябва да излезе с трето предложение или и сам да подаде оставка и с това да върне процедурата за избор на нов състав на Европейската комисия в самото начало.

С оглед на това, че Европейската комисия би трябвало да встъпи в длъжност на 1 ноември, наблюдателите предупреждават, че нови усложнения във връзка с комисарката от Словения биха могли да отложат формирането на ЕК за неопределено време.

Макар и преди да се е случвало някои кандидати да бъдат отхвърлени и след това заменени с алтернативни, досега не е забелязан случай двама кандидати от една страна да бъдат отхвърлени един след друг, отбелязва Агенция Танюг.

Виолета Булц стана вицепремиер на Словения и министър на развитието, стратегическите проекти и кохезионната политика миналия месец, когато клетва положи левоцентристкото правителство на премиера Миро Церар след предсрочните избори през юли, припомня Ройтерс.

50-годишната Булц е съосновател на Телемах (Telemach) - една от водещите телекомуникационни компании на Словения, посочва агенцията.