Това съобщи заместник-председателят на ДПС Лютви Местан след днешното заседание на Централното оперативно бюро на движението, цитиран от БТА.
Еврокомисар Рединг стана известна напоследък с конфликта между ЕК и Франция във връзка с експулсирането на роми.

Местан посочи, че преди няколко месеца всички институции в страната, включително и Народното събрание, са били сезирани от ръководството на Главното мюфтийство "за анормалната ситуация, в която се намира предвид напъните на Недим Генджев". По думите на Местан ситуацията вече става критична и ДПС е длъжно да изрази официална позиция.

На 3 септември преди петъчната молитва беше извършен опит за силово завладяване на сградата на Главното мюфтийство от специално ангажирани за целта въоръжени охранители от страна на Недим Генджев. Конфликът е заради спор за това кой е легитимният представител на религиозната общност, след като Върховният касационен съд възстанови Недим Генджев на поста, но районните мюфтии отказват да признаят това решение и настояват за регистрация на избрания миналата година за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.

По думите на Местан на 14 септември сградата на регионалното мюфтийство в Разград е била атакувана от охранителна фирма "Нерон", която е 100 процента собственост на областния координатор на съуправляващата парламентарно представена партия "Атака" Георги Димитров Георгиев, който насилствено е прибрал и ключовете от джамията. "Фактът, че е възможно областен координатор на партия "Атака", която е известна с нетолерантното отношение към нехристияните и малцинствата да контролира един мюсюлмански храм е не просто възмутително, това е безпрецедентен скандал", смята заместник-председателят на ДПС.

От ДПС са внесли промени в закона за вероизповеданията и имат идея да се срещнат с ръководителите на всички вероизповедания в България, за да се обясни идеалната цел на законопроекта. Целта му не е да се намесва във вътрешните дела на което и да е вероизповедание.