Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по повод изявлението на германския евродепутат от гръцки произход Йорго Катзимаркакис от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

Той каза в интервю за EurActiv, че ЕК обмисля план за директно управление на регионалните фондове в Гърция, България и Румъния, тъй като властите в тези страни в момента не са способни да се справят.
Това обаче бе опровергано вчера от Тон Ван Лиероп, говорител на комисаря по регионалната политика Йоханес Хан, и от българския министър по еврофондовете Томислав Дончев.

Плевневлив разграничи България от Гърция, Италия и Румъния по отношение на усвояването на еврофондовете. Той коментира, че страната ни ще настоява да не се намаляват парите след 2014 г. за инфраструктура от т.нар. "кохезионен фонд". Ще настояваме, че това е тотален приоритет за България, каза още Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Mинистърът на външните работи Николай Младенов също отхвърли по-рано днес заявеното от германски евродепутат.
"Това са глупости. Казвам го директно, защото ако Европейската комисия иска да каже нещо, тя може да го каже директно. Тя няма нужда да бъде интерпретирана от други", заяви Младенов.