Това заяви пред журналисти главният прокурор Борис Велчев преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет, цитиран от „Фокус”.

По думите на главния прокурор това означавало, че контролните, административни и системни органи работят и установяват нередности.

Вчера Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, представи годишния си доклад за разследванията на измами и злоупотреби с пари от еврофондовете през 2010 година, според който България остава на първо място в статистиката по броя на водените разследвания и други сходни действия до края на миналата година.
БНР обаче съобщи, че у нас са произнесени само 2 присъди за измами и злоупотреби с европейски средства.

Днес Борис Велчев опроверга тази информация с думите: "Трябва по-внимателно да прочетем изявленията на говорителите на ОЛАФ. Там се коментира нещо подобно, но вероятно те са в друг контекст. Коментират се две присъди, довели до недоволството на ОЛАФ".

Главният прокурор допълни и че не е разтревожен от факта, че България е на първо място по брой на сигнали на ОЛАФ, но трудно има присъди, свързани с еврофондовете.
"Моята позиция съвпада с тази на ОЛАФ, но когато имаме произнасяне на върховната инстанция и Върховният съд е казал за някой, че е невинен, е въпрос на демократична култура да не поставяме под съмнение този факт", каза още Велчев.