Това е записано в законопроект за изменение и допълнение на Закона за етажната собственост, подготвен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Той е изпратен за съгласуване с другите министерства и Националното сдружение на общините, пише БТА.

В законопроекта се прецизират текстовете за съдържанието на книгата на собствениците. Предвижда се в нея да се вписват идентификация и описание на апартамента, делът му в общите части на сградата, трите имена на собственика/собствениците и други.

Ползвателите в сграда етажна собственост с права по договор за собственост да имат същите права, както и собствениците на апартаментите. В повечето случаи това са родители, които са прехвърлили правото на собственост върху имотите си, пише още в документа.

С промените се опростяват и процедурите по свикване и провеждане на общото събрание, като се предвижда то да се свиква чрез покана, която се поставя на най-малко две видни места не по-късно от 7 дни преди датата на събранието, а в неотложни случаи - не по-късно от 24 часа преди това.

Ако събранието не може да се проведе в посочения в поканата час поради липса на кворум от 67 на сто от идеалните части, то се отлага с един час, провежда се по предварително обявения дневен ред и се смята за законно, ако на него са представени не по-малко от 33 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, предвиждат подготвените от МРРБ промени.

Разширява се кръгът на лицата, които могат да бъдат избирани за членове на управителния съвет (управители) и на контролния съвет (контрольори) – това да са и упълномощени от собственика/собствениците лица, които са в роднинска връзка със собственика/собствениците и живеят в съответния апартамент. 

Въвежда се наказателна санкция за всеки собственик при неспазване на срока за свикване на общо събрание, вписване в книгата за собствениците и подаване на заявление за вписване в регистъра. Глобата, определена от кмета на общината или района, може да е от 100 до 500 лева.

През февруари 2010 г. парламентът прие първото изменение на закона за управление на етажната собственост, с което бяха удължени сроковете за свикване на общо събрание в етажната собственост, там където не е провеждано събрание повече от година. Промяната удължи и срока за вписването в книгата за собствениците и подаването на заявление за вписване в регистъра в общината.