Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази специална благодарност на министър-председателя Бойко Борисов за домакинството на срещата на върха ЕС-Турция, която ще се състои тази вечер във Варна.

Ердоган направи това изявление пред журналисти преди да отпътува за участие в срещата от летище Ататюрк в Истанбул. Той подчерта, че "с премиера на съседна приятелска България Борисов ще обсъдим въпроси, които са от интерес на двата народа, както и от регионален интерес".

Ердоган заяви, че очаква решенията от срещата във Варна да активизират по-нататъшните връзки на Турция с ЕС, подчертавайки,че това ще бъде петата поредна с представителите на Брюксел. Европейското членство е стратегическа цел на Турция, подчерта Ердоган.

Той посочи,че връзките на Турция с Европа имат дълбоки корени.
"Но ние ще припомним на нашите събеседници,че вече нямаме търпение да понасяме двойния стандарт. Ще изразя пред европейските лидери очакването да се премахнат изкуствените пречки в преговорния процес за еврокандидатурата на Турция. Ние няма да допуснем среди, чиито злонамерени намерения добре познаваме, да отнемат правото, което Турция е заслужила да бъде приета за член на ЕС", каза Ердоган.

Турският президент заяви, че ще поиска от европейските представители да изпълнят дадените обещания. Мигрантското споразумение от 18 март 2016 г. и конкретните стъпки, които предстои да бъдат предприети, ще бъдат предмет на обсъждане. Турция е изпълнила това, което обеща по мигрантското споразумение и в това отношение е много по-напред от други европейски държави.

Визовата либерализация за турските граждани също ще бъде предмет на срещата, съобщи Ердоган като заяви, че ЕС не е изпълнил дадените обещания. Той допълни, че ще поиска да бъдат направени конкретни тъпки по мигрантското споразумение и изплащането на обещаните три млрд. долата на турската страна.

По думите на Ердоган актуализацията на митническото споразумение, отварянето на нови преговорни глави и сътрудничеството в борбата срещу терора ще бъдат темите, които той ще постави на срещата и ще поиска да бъдат предприети конкретни стъпки по тяхното разрешаване. Вниманието в Турция се насочи към Варна.

Резиденция ”Евксиноград” преди срещатата >>>

На днешната среща ЕС-Турция във Варна ще бъдат обсъдени въпросите за миграцията, борбата с тероризма, енергетиката, визите и вътрешната обстановка в Турция, съобщи от своя страна Европейската комисия.

Отбелязва се, че ще бъдат разисквани всички въпроси от настоящите и бъдещите отношения с Анкара. Комисията отбелязва, че вътрешнополитическите събития и състоянието на въпроса със сигурността в Турция имат пряка връзка с отпадането на визите за турските граждани.

ЕК добавя, че миналата седмица Европейският съвет е осъдил Турция за незаконните действия в Средиземно и в Егейско море, с които Анкара подкопава регионалната стабилност и сигурност. Допълва се, че представителите на ЕС ще подчертаят отново нуждата от добросъседски отношения с всички държави от Общността за подобряването на енергийната сигурност.

Протести срещу Ердоган: Затваряме Варна за диктатори!


Тази вечер в 21 часа в резиденция Евксиноград край Варна ще започне срещата на върха ЕС-Турция. В нея ще участват висшите представители на Брюксел Жан-Клод Юнкер,Д оналд Туск и Бойко Борисов от една страна, и турският президент Ердоган от друга. Предвижда се срещата да премине под формата на вечеря, която се планира да продължи два часа, но е възможно и да бъде удължена.

Ердоган ще се придружава от външния министър Мевлют Чавушоглу, министъра по европейските въпроси и главен преговарящ Йомер Челик, министъра на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак, министърът на икономиката Нихат Зейбекчи и министърът на търговията Бюлент Тюфекчи. Група отговорни служители и представители на водещи медии придружават Ердоган. Засега повече от сигурно е,ч е турският държавен глава ще се върне още тази вечер, коментират медиите.

Преди 15 часа Ердоган пристигна във Варна. 

Президентът: Позицията на България не е съгласувана с мен