Преговорите по ТПТИ ще продължат с новата администрация на САЩ след изборите, заяви европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от Ройтерс и БНР.

Подобно споразумение между Европейския съюз и Канада ще бъде подписано в неделя, след като в петък белгийският регион Валония склони да се подпише под сделката и позволи на Белгия да приеме "Всеобхватното икономическо и търговско споразумение" (СЕТА).

Пол Манет, премиер на Валония, който води опозицията срещу сделката с Канада, заяви вчера пред местния парламент, че с отстъпките, които е получил, Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) е мъртво и погребано.

Подобно изявление направиха и европейските министри на търговията след срещата им в Братислава в края на септември.

„Постигането на финално споразумение преди края на мандата на Обама не е реалистично“, заяви тогава Петер Зига, министър на търговията на Словакия, която в момента ръководи ротационното председателство на ЕС.

Партньрството не е мъртво, но то все още не е споразумение, заяви от своя страна Сесилия Малмстрьом. Изборите в САЩ естествено ще доведат до пауза на преговорите, но ние ще ги възобновим с новата администрация, добави тя.

Малмстрьом заяви, че наученото от преговорите с Канада би помогнало при сключването на сделка със САЩ.

Нищо не е просто в Белгия, но малко неща са невъзможни

Това коментира с ирония в Туитър белгийският министър на външните работи Дидие Рейндерс. Малко преди това той подписа от името на страната си споразумението за свободна търговия с ЕС, известно като СЕТА, след седмици на вътрешнобелгийски разногласия.

Подписването стана в двореца Егмонт, където се намира централата на външното министерство в Брюксел, в присъствието на еврокомисаря за търговията Сесилия Малмстрьом, водила преговорите по споразумението от името на 28-те.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение трябва да бъде подписано  в Брюксел от ЕС и Канада в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо.

След като бъде ратифицирано от Европарламента през идните месеци, то ще започне да се прилага частично и временно, докато бъде одобрено от всичките национални парламенти на страните членки.

Тази процедура може да отнеме години.

Защо САЩ и Европа не могат да се договорят за ТПТИ?>>