Декларация за това подписаха тримата министри на външните работи  Николай Младенов, Димитрис Друцас и Вук Йеремич на среща в София.

Младенов заяви, че България и Гърция като страни членки на ЕС имат историческата отговорност да помогнат на страните от Западните Балкани, на които им предстои да се присъединят към Европа, да започнат преговори и в подготовката им за членство. 

Европейският процес за Сърбия ще бъде подкрепен от нас, подкрепяме бъдещето на Сърбия в нашето европейско семейство, каза пък Друцас. Друцас отбеляза намерението на Гърция, която ще е председател на ЕС през 2014 г., да организира среща на върха, наречена Солун 2, по подобие на срещата през 2003 г., и изрази надежда тогава да бъде определена конкретна дата за присъединяването на всички страни от Западните Балкани към ЕС.

Вук Йеремич заяви, че европейската интеграция представлява стратегическа цел на страната му и изрази удовлетворението си, че Сърбия има подкрепата на България и на Гърция. Той изрази надежда, че Сърбия ще започне преговори за членство през 2011 г. Той посочи, че това ще бъде важна година за Балканите - очаква се тогава Хърватия да завърши преговорите.

Гръцкият министър обаче определели и като реалистична възможност Сърбия да стане член на ЕС едва през 2018 г., предаде БНР.
"2018-та година е възможна дата - тя е и много символична, защото се навършват 100 години от края на Първата световна война. Освен това през тази година ротационен председател на ЕС ще бъде България. Така че, каква по-добра възможност би имало от това?"

На въпрос за спора за името между Гърция и Македония министър Младенов коментира, че България разглежда това като двустранен въпрос, но смята, че е крайно време да се намери разумен компромис, който да позволи на Македония да върви напред.