Главното мюфтийство: Ерусалим е фитил в буре с барут

stat
15:23  |  7 декември 2017 | Общество / Редактор Десислава Димитрова /  
Трябва да има дипломатически преговори за статута на града, заявиха мюсюлманите в България Трябва да има дипломатически преговори за статута на града, заявиха мюсюлманите в България
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Всяко решение за оспорвания статут на Ерусалим трябва да бъде в рамките на дипломатически преговори между палестинския и израелския народ, както и с ООН.
Ерусалим е свещен град и територия за трите световни религии, се казва в позиция от Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България по повод за казуса, който се създаде, след като американският  президент Доналд Тръмп обяви, че признава Ерусалим, а не Тел Авив за столица на Израел.

Оттам изразяват своето безпокойство от възникналия пореден конфликт, който засяга юдеите, християните и мюсюлманите по целия свят.

"Близкият изток е буре с барут, а фитилът е Ерусалим. Световният мир е в огромна опасност. Във времена, в които светът е толкова нестабилен, а глобалният тероризъм е във възход, тази постъпка би подхранила фанатизма и насилието", заявяват от Главното мюфтийство.

И посочват, че едностранните актове няма да спомогнат за мирното разрешаване на конфликта, който датира от десетилетия и търси решение.

Главното мюфтийство изразява също позиция на безпокойство и подканва световните лидери за диалог под егидата на ООН.

И от Външно министерство вече заявиха, че статутът на Ерусалим трябва да бъде изяснен чрез изралеско-палестински мирни преговори.

"Хамас" призова палестинците към интифада
Последно в Общество


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.