Това пише френският Causeur в статия, посветена на събиитята в Сирия.

"Мегаломанията на Реджеп Ердоган, неговата безотговорност и омразата му, примесена със страх, от кюрдите бе използвана от Путин и Башар Асад, които го вкараха във военна операция", пише изданието.

Според статията, Владимир Путин не само че не губи нищо от ситуацията в провинция Африн, но и постига три свои цели, след като разреши на Турция да нахлуе в Сирия.

На първо място, Русия отклонява вниманието на света от боевете, които води армията на Башар Асад в Идлиб и Гута. Там има интензивни бомбардировки на руската авиация и загиват хиляди хора.

Втората цел е Ердоган да свърши "мръсната работа" за Асад, да изтласка кюрдите от Африн и да предаде след това града и провинцията на правителствените войски. Така Асад няма да даде жертви, за да си върне тази територия, а това ще стане с кръвта на турските и подкрепяните от нея опозиционни войски.

И на трето място, Влаедимир Путин успява да вбие клин в НАТО, след като съществува реална опасност турската армия, която е втора по ефективно армия в Алианса, да се изправи срещу американски части, в съюз с Русия. В крайна сметка доверието на НАТО към Ердоган ще бъде окончателно разклатено и вероятно инкога няма да бъде възстановено.