Двата законопроекта за изменения и допълнения на Закона за енергетиката бяха внесени от ГЕРБ и от Реформаторския блок.

„За” законопроектите гласуваха 107 депутати, 33 бяха против, а 10 се въздържаха, съобщи "Фокус".

С така приетите промени се създава Фонд „Сигурност на електроенергийната система”. Той ще управлява средствата, постъпващи за целите на компенсиране недостига на средства за покриване на разходите, извършени от обществения доставчик. Парите ще постъпват ежемесечно и са 5% от приходите на енергийните фирми.

В преходните разпоредби се предвижда в срок до 31 юли 2015 година КЕВР да приеме решение, с което установява нетното специфично производство на електрическа енергия, въз основа на което са определени преференциални цени.

Измененията предвиждат и количествата електрическа енергия, надхвърлящи количествата, осигуряващи приходи на производителите от ВЕИ-та, съответстващи на заложените в преференциалните цени ценообразуващи елементи, да бъдат изкупувани от обществения доставчик по цена за излишък на балансиращия пазар.

Чрез преходните и заключителни разпоредби се извършва и промяна в Закона за ВЕИ-тата. КЕВР ще определя индивидуална преференциална цена за производителите на електрическа енергия от възобновяемите източници, за които е констатирано съществено превишение на инвестиционните разходи, формиращи преференциалната цена над действителните разходи, свързани с изграждането на енергийния обект. Превишението е съществено при разлика от 5 на сто.

Председателят на комисията по енергетика Делян Добрев каза, че още днес трябва да се събере на извънредно заседание комисията по енергетика и да обедини двата законопроекта преди разглеждане на второ четене.

По време на двучасовите дебати по промените бяха изразени редица критики от почти всички политически сили.

Добрев заяви, че не вижда нищо, което да не може да се коригира между първо и второ четене и отбеляза, че от удължаване с един месец на срока за определяне на цените на електроенергията не би имало смисъл, ако парламентът не предприеме нищо, за да промени параметрите.

Според  Магдалена Ташева от "Атака" няма нужда от промени в многократно "кърпения" Закон за енергетиката, а е необходим изцяло нов закон.

Кирил Цочев от АБВ, заяви, че не бива да се приемат текстове с ретроактивно действие. Той попита дали има икономическа оценка на предлаганите промени.

"Ще подкрепим на първо четене законопроекта, макар че имаме резерви"
, каза Цочев.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт каза, че партията му ще подкрепи законопроектите, но препоръчва от облагане с пет процентна вноска да бъдат освободени предприятия, които продават енергия на цена под тази на обществения доставчик.

"Ще гласуваме против текстовете, защото ще се събира държавна такса, която ще се насочва към изкупуване на енергията от частни централи"
, каза председателят на БСП Михаил Миков.

По думите му ще продължи да се формира огромна печалба във ВЕИ централите, а ще се удържа такса от държавните предприятия, което няма да доведе до желания резултат.