Това каза на пресконференция в Министерски съвет министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по повод изявлението на народния представител от БСП Таско Ерменков, че ГЕРБ са съсипали енергетиката и са "заложили бомба" в сектора, съобщи „Фокус“.

Вчера премиерът в оставка Бойко Борисов нареди всички министри от ГЕРБ, да отговарят с пресконференции, когато има атаки към техните министерства.

Петкова подчерта, че по отношение на драматургията, която са се опитали от БСП да разиграят днес, на първо место разбира, че енергетиката е болна тема на партията им.

„Когато някой се опитва да говори лъжи и да се заиграва със страховете на хората, трябва да се реагира. Ще си позволя да припомня няколко бомби.

Първата е бомбата „Белене“. Ние трябваше сега да я платим. Платихме 1,176 млрд. лв. Намерихме правилния подход и диалог с колегите и спестихме 90 млн. лв. от лихвите на българските данъкоплатци. Бомбата обаче, не избухна така, както някои си я представяха или така както искаха да се случи, защото намерихме правилния подход и диалог с колегите от „Атомстройекспорт“, „Росатом“, с нашите руски партньори“, допълни тя.

Петкова каза, че е обезвредена и друга бомба - тази с просрочените задължения към двете американски централи.

Всички можем да смятаме и да видим каква е разликата. Това, което сме направили, е да обезвреждаме бомбите, които някой друг заложи. Този път в енергетиката няма да им се получи, само това искам да кажа на БСП“, каза още Теменужка Петкова.

Обезвредихме и трета много важна бомба – финансовият апокалипсис в енергетиката. Когато поехме сектор „Енергетика“ на 6 ноември 2014 г., наличните парични средства на дружествата в държавната енергетика бяха 404 млн. лв. Сега към този час по сметките на дружествата от БЕХ, наличният паричен ресурс е 1,113 млрд. лв., отчете Петкова.

Опасност от източени язовири и липса на въглища няма, категоричен е министърът - пак в отговор на БСП.
Централите работят с необходимата мощност. Обемът на язовирите към днешна дата е 56,2% от общия им обем, поясни Петкова.

Аварийна помощ или внос


БСП бърка понятието внос на електрическа енергия с предоставяне на аварийна помощ, каза още тя.
През 2013 г. Турция са искали аварийна помощ и такава е била предоставена за 4200 мегавата. България е предоставяла такава на други съседни държави в размер на 2200 мегаватчаса.

Към настоящия момент Българският електроенергиен системен оператор е поискал да му бъде възстановена такава аварийна помощ, която е предоставяна на Турция и Сърбия. Тази помощ е безплатна, коментира енергийният министър в оставка.

По думите му съответната държава я предоставя, след което другата страна се ангажира да я върне.

Не става въпрос за внос. Турция ни дължи такава помощ в размер на 1800 мегават часа, а Сърбия 800 мегаватчаса, каза още Теменужка Петкова, цитирана от "Фокус".