На въпрос дали мярката ще засегне вече действащи или новоприсъединени централи, председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ коментира, че от момента на публикуване на закона в Държавен вестник, ще престанат да съществуват преференциалните цени.

Този, който се е присъединил до този момент, ще ползва преференциални цени, който след това – няма да ги има”, уточни Добрев, цитиран от "Фокус".

По-рано бяха обсъдени няколко пакета мерки в сферата на енергетиката на среща на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министър Теменужка Петкова и Делян Добрев с ръководствата на работодателските организации Кирил Домусчиев - КРИБ, Васил Велев - АИКБ и Цветан Симеонов - БТПП. Сред мерките е въвеждането на мораториум върху даването на нови преференциални цени за изкупуване на електроенергия.

След срещата Добрев припомни, че с работодателските организации са обсъждали законодателни промени, сред които отпадането на преференциалните цени за ел. енергия, произведена от оборски тор.

Това беше едно от двете изключения във ВЕИ-сектора, които останаха. Едното е покривни фотоволтаични инсталации на къщите до 30 киловата и второто е централи за производства на ел. енергия от оборска тор”, поясни Делян Добрев.

Производителите на ел. енергия, произведена от оборски тор, ще могат да кандидатстват за финансиране по ОП "Развитие на селските райони". Така необходимостта от преференции за тях ще отпадне, съобщи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

„Говорихме да бъдат публикувани собствениците на всички централи, които получават преференциални цени, без значение дали става въпрос за ВЕИ, когенерации или друг вид непазарни централи”, поясни той.

При установяване на злоупотреби от страна на дружествата от ВЕИ-сектора ще се премахва преференциалната цена. Ангажиментът пое на срещата вицепремиерът Томислав Дончев. Към него се създава работна група с участието на бизнеса, която ще начертае пътна карта за реформите в енергетиката.