Това каза депутатът от левицата и шеф на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев. Ако се увеличи осигурителният стаж с 3 години, както е предвидено, младите хора, които сега завършват своето образование, няма да могат да се пенсионират, смята Стойнев. Вместо това, от Коалиция за България предлагат плавно увеличаване на осигурителните вноски и на възрастта за пенсиониране.

Миналата седмица социалното министерство обяви промените, които трябва да бъдат направени в социалния кодекс. Освен опозицията срещу тях се застанаха  и синдикатите, а и бизнесът не бе съгласен с някои от тях. Вчера социалният министър Тотю Младенов пък обяви, че от 2012 г. може да има увеличаване на осигуровките.

От ГЕРБ обаче са непреклонни, че нямат намерение да отлагат пенсионната реформа.
"Заявявам твърдата позиция на правителството и на ГЕРБ, че пенсионната реформа ще започне на 1 юли 2011 година и осигурителният стаж ще се увеличи с три години", каза Светлана Ангелова, депутат от партията.
Ще се направи единствено отстъпка на работниците от първа и втора категория на труд, при които в период от четири години възрастта за пенсиониране ще се увеличава поетапно с една година.

"Пенсионната реформа трябва да започне колкото се може по-бързо, защото искаме хората да получават след време 65-75 на сто от осигурителните доходи и пенсионната система да стане устойчива", категорична бе Ангелова.

Социалистите са твърди, че няма да подкрепят предлагания вариант на пенсионна реформа. По думите на Стойнев управляващите нарочно увеличават осигурителния стаж с 3 години, за да може колкото се може по-малко хора да ползват правото на пенсиониране, колкото се може повече хора да получават по-малки пенсии.

Депутатът от БСП Емилия Масларова коментира, че според статистиката в България мъжете получават пенсия средно по 6 години и 9 месеца, а жените – 17 години. В ЕС мъжете средно получават пенсия 12 години, а жените - близо 20. "По време на предишното управление първите изисквания на ЕС бяха спазени – създаде се Сребърният фонд, откъсна се минималната пенсия от социалната пенсия, даваха се бонуси за всяка година трудов стаж, свързан с работа след пенсионна възраст", каза тя.
По думите й левицата категорично не приема по формулата на пенсионното осигуряване днес да се включва БВП.