По първоначални данни инцидентът е възникнал около 9 часа, когато при маневра камион прекъснал тръба с амоняк в двора на предприятието. Тръбопроводът захранвал хладилна инсталация, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Пострадалите
са били откарани от Елена до болницата във Велико Търново с три линейки и с леки коли. В спешното отделение са прегледани 15 души.
Директорът на лечебното заведение д-р Людмил Гецов съобщи, че осем от тях са настанени в болницата, а в реанимация са двама мъже и една жена, които са с белодробни проблеми и със засегнати лигавици на очите и устните кухини. Единият от ранените има и изгаряне на ръката.

Двама мъже на 32 и на 35 години и жена на 49 години са най-тежко пострадали. В момента няма пряка опасност за живота им. Те имат увреждания на горните дихателни пътища, каза д-р Людмил Гецов, цитиран от БНР.
Към момента имаме стабилизиране на основните жизнени показатели и функции, стабилизиране на основната белодробна функция, която е засегната от амоняка, но не можем да кажем в следващите няколко дни как ще се развива състоянието на тези пациенти, съобразно възможни усложнения на базата на тази наранена лигавица, говорим за лигавица на устна кухина, трахея и в белите дробове, обясни лекарят.

По думите му лечението може да продължи 15-20 дни, докато настъпи частична епителизация и възстановяване на лигавицата. 24-часово наблюдение е осигурено в болницата не само за тримата тежко пострадали, но и за останалите петима с по-леки травми от обгазяването, които са в различни отделения.

Средната възраст на пострадалите е около 40 години.

Няма нанесени щети на околната среда и опасност за населението след днешния инцидент с изтичане на амоняк, съобщиха от общинската администрация на града. Изтекли са около 100 литра амоняк, съобщи комисар Йордан Йорданов, началник на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от БНР.
Замерванията, направени на всеки час до обед показват, че няма наличие на амоняк и че чистотата на атмосферния въздух в района предприятие е в нормата, съобщи БТА.

По разпореждане на кмета на Елена Делян Млъзев са направени допълнителни замервания на въздуха в района на двете училища в града, като уредите са показали отрицателни резултати за наличие на амоняк.

През 2009 г. при производствена авария в ловешката фирма "Мелта 90" от хладилна инсталация изтече около 100 литра амоняк. Тогава местните власти евакуираха няколко училища и детски градини.