Семена от сминдух от подозрителната пратка от Египет (общо около 15 000 килограма) са били внесени от голям германски дистрибутор, съобщи БТА.
След това са продадени на 70 различни компании, от които 54 са в Германия, а другите 16 са в 11 европейски страни, включително до Австрия, Великобритания и Испания.

Европейската агенция по сигурността на храните препоръчва всички държави, в които са пристигали пратки от сминдух в периода 2009-2011 г., да продължат проучванията.

Семената били използвани за приготвянето на разсад. Според специалистите отрицателните проби на семена от дадена пратка не могат да бъдат приемани като доказателство, че пратката не е заразена. Експертите уточняват, че често разсадите се продават в смесен вид, което предполага възможността за заразяването и на други култури.
По тази причина агенцията препоръчва хората да не отглеждат сами разсади, както и да не ядат сурови семена и кълнове, които не са преминали температурна обработка.

По тази причина ЕК изисква всички държави от ЕС да проверят внесените пратки със семена от сминдух от един конкретен египетски производител между 2009 г. и 2011 г., да ги изтеглят от пазара и да ги унищожат. Налагането на временната забрана за внос на такива семена ще е валидна до 31 октомври. Мерките, приети днес, трябва да бъдат въведени в действие незабавно, се посочва в съобщението.
Комисията отбелязва, че страните от ЕС внасят семена за разсад основно от Китай и Индия, но през 2010 г. от Египет са били внесени 49 000 тона, които попадат в обхвата на днешното решение. Стойността на внесените количества от Египет е 56 милиона евро, отбелязва комисията.

Семената от сминдух са широко използвани като подправка и понякога са съставка на кърито, уточнява АП. 

От май до днес общият брой на регистрираните случаи на зараза в ЕС, Норвегия и Швейцария е 4178, жертвите вече са близо 50.

Преди време президентът на германския Център за контрол на заразните болести "Роберт Кох" Райнхард Бургер обясни, че отглеждани в Германия кълнове са причината за заразата с опасната бактерия с щам O104:H4 .

Последна актуализация в 17,05 ч.