Това е станало ясно след телефонен разговор на заместник-областния управител на Силистра Алтимир Адамов със заместник-префекта на префектура Кълъраш Николае Миу, предаде БТА.

По-рано днес за операция за контролирани взривове бяха получени две съобщения от пресцентъра на Силистренската община, в които се цитираше името на кмета на съседния румънски град Кълъраш Николае Драгу.

В разговора на заместник-областния управител на Силистра Алтимир Адамов и заместник-префекта на Кълъраш Николае Миу е станало ясно, че на този етап ще се направи опит с ледоразбивач да бъдат освободени блокираните в леда плавателни съдове между 375 и 335 километър и едва тогава ще се обсъди възможността за контролирани взривове.

Ако такава операция започне, българските власти ще бъдат информирани, за да се уведомят своевременно и жителите на Силистра. Днес на екипажите на заседналите в леда плавателни съдове с румънски хеликоптери са доставени продукти и питейна вода.

За час и двайсет минути след полунощ в Дунав в района на Силистра е имало ледоход, но вече няма движение на ледени блокове.

Нивото на Дунав край Силистра се повишава с по 1 сантиметър на час и малко след обед бе 653 сантиметра.

Вчера ледовете, които на 100% сковаха Дунав край Силистра, започнаха да се пропукват, тръгнаха надолу по течението и разрушиха пристанището в града, предаде БГНЕС.
Само за едно денонощие нивото се покачи с около 2 метра и острите като стъкло ледени блокове са почти над кея. Всички понтони са намачкани, а някои и отнесени по течението. Мостове от железопътни релси са сгънати като пластелин.
Привързващите съдовете въжета са прерязали всичко по пътя си – дървета, парапети и стълбове.

Грамадните ледени парчета откъснаха от брега туристически кораб и патрулният катер на Гранична полиция и бяха отнесени като детски играчки надолу по течението. За щастие, екипажите не са пострадали.

Вчера завърши надграждането на десет метров разрушен участък от дунавската дига край силистренското село Айдемир. Нивото на Дунав там се е понижило.

Реката замръзна на 100% при Силистра за първи път от 20 години на 11 февруари тази година.