Днес председателите на партиите в десния съюз - СДС, ДСБ, "Обединени земеделци" и РДП, подписаха споразумение за предварителния вот и политическо обръщение към гражданите. Това стана в присъствието на журналисти в Народното събрание, предаде БТА.

"Като демократи направихме отстъпка към ДСБ", заяви лидерът на СДС Мартин Димитров по повод позицията на партията, че вътрешните избори трябва да се проведат най-късно до края на май и настояваха за 29-и.

"Не компромис, а минимум от риска хората да не останат в неведение кога и къде ще гласуват", на свой ред обясни датата през юни председателят на ДСБ Иван Костов.

Така след днешното подписване на споразумението в средата на следващия месец за кандидат на Синята коалиция за държавен глава ще спорят Румен Христов от СДС и Светослав Малинов от ДСБ, а за кмет на столицата - Владимир Кисьов от СДС и Прошко Прошков от ДСБ.

Гласуването ще бъде в около 700 секции в страната и ще струва няколко десетки хиляди лева - предимно за бюлетини и технически средства, обясни председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков.
"Това ще са най-добре изхарчените пари за следващите местни и президентски избори, защото ще дадат възможност с малко средства кандидатите на коалицията да станат известни до реалния вот през есента", добави Мартин Димитров.
Според десните предварителните избори няма да струват повече от организирането на национална конференция, например, на която и да е от партиите в коалицията.

По думите на лидера на СДС не може да се допусне държавният глава, кметът на София и премиерът да са от ГЕРБ, защото не са се справили на тези постове. "Едно правителство, което не провежда реформите, трудно ще изкара мандата си докрай", така Димитров коментира думите на Бойко Борисов за възможни предсрочни парламентарни избори. Според синия депутат въпросителните стават все повече и няма разумен човек, който да изключи евентуален предсрочен вот, като това може да се случи по-скоро, отколкото обществото очаква.

По думите на Костов "едни такива избори могат да доведат до дестабилизация". "Ще бъде огромна отговорност, ако ГЕРБ хвърли пешкира на средата на мача, ще бъде голяма катастрофа за тях, неговите ръководители и за самия Бойко Борисов. Нека никой да не си прави илюзии", предупреди той.

Лидерът на ДСБ заяви още, че е крайно време и Европейската народна партия да вземе отношение и да наруши мълчанието си за неформалната коалиция "ГЕРБ-"Атака".