Споразумението е подписано от името на Синята коалиция, макар че ДСБ не са участвали в никакви преговори с бившите седесари, предаде Медиапул. Така СДС и ДСБ все още не успяват да се разберат за листата в София.

Днес от синята централа събощиха, че шефът на предизборния щаб на СДС Борис Марков и председателят на Координационния съвет на ОДС Иво Цанев са  подписали предизборно споразумение за общо участие на предстоящите избори за държавен глава. Партньорите от Синята коалиция и ОДС ще търсят възможност за обща, по-широка, гражданска подкрепа и чрез кандидатурата за вицепрезидент. В рамките на предизборното споразумение ще бъде създаден и общ предизборен щаб, се казва още в съобщението.

Шефът на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев обаче заяви, че не е възможно споразумението между СДС и ОДС да е сключено от името на Синята коалиция. Той обясни, че решенията в коалиция се взимат с консенсус, а такова решение за ОДС не е взимано. Методиев обаче уточни, че ДСБ и СДС са се разбрали всяка от двете партии да търси допълнителна подкрепа за общите кандидати за президент и столичен кмет и от тази гледна точка няма проблем с ОДС.

Все пак, от ДСБ са притеснени, че след това споразумение Румен Христов ще търси вицепрезидент извън средите на ДСБ, което е в разрез с подписаното предизборно споразумение между двете партии.

Иво Цанев пък поясни, че СДС са настояли в текста на споразумението и последвалото го съобщение да се формулира, че то е между Синята коалиция и ОДС. Той каза, че не са провеждани разговори с ДСБ, но уточни, че не държат да излъчат кандидатура за вицепрезидент на Румен Христов.

Според Борис Марков предварителните избори са били само за кандидат-кмет. След като е допуснато да няма предварително споразумение между местните организации в София за съветниците е нормално да има претенции.
"Преценихме, че имаме известна доза вина това да не се случи и затова предложихме на коалиционните партньори водач да бъде Прошко Прошков (кандидат-кмет на сините), на второ място да бъде отново представител на ДСБ и след това шахматно, обясни Марков.

От ДСБ пък настояват да се отчете, че на последните избори повече хора в София са гласували за тях, отколкото за СДС.