Той подчерта, че под икономически екип тъмносините разбират другият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, както и министърът на на икономиката - Делян Добрев, на земеделието - Мирослав Найденов, и на транспорта - Ивайло Московски.

По думите на Кънев наложителна е и нова икономическа политика. Всичко това е изцяло отговорност на министър-председателя, категорични са от ДСБ, но  уточняват, че нямат доверие на Борисов чрез рокади да осигури нова политика.  Според Кънев сериозни промени са възможни едва след изборите догодина.

"Когато основните публични сектори са замразени - социална политика, здравеопазване и образование, не можем да се ангажираме с конкретни имена на министри-отличници", коментира той в отговор на въпрос дали някои членове на кабинета все пак се справят добре.

Причината партията на Иван Костов да настоява за сериозни оставки е провалът на управлението на ГЕРБ, особено през последните седмици с акцент върху съдебната система. От централата на ДСБ напомниха и за констатациите в юлския мониторингов доклад на Европейската комисия.

Радан Кънев коментира още, че политиката на кабинета води до много фалити на малки и средни предприятия, което на свой ред заплашва финансовата стабилност на страната.

През есента от тъмносинята партия ще предложат нова алтернативна икономическа политика, но не на ГЕРБ, а на българските граждани. Управляващата партия възражда практиките от времето на Жан Виденов за приватизация на печалбите и национализация на загубите, известни още като "източване на входа и на изхода", констатират още от ДСБ. И предупреждават, че поставянето на БДЖ, НЕК и "Булгаргаз" на ръба на фалита ще влоши кредитния рейтинг и ще пропилее усилията за "затягане на коланите" през последните три години, платени с лишенията на българските граждани.

Дълговете на НЕК в средата на 2012 г. надхвърлят 2 млрд. лв., цитира данни на икономическото министерство Димитър Бъчваров - член на националното партийно ръководство. "Булгаргаз" пък натрупала загуби за над 212 млн. лв. и двете дружества не могат да обслужват редовно задълженията си, е заключението на десните. През последните три години не е била намалена и зависимостта на БДЖ от държавните субсидии, като за 2011 г. приходите от продажба на билети за пътнически превози са почти три пъти по-малко от субсидията на фирмата, идваща от републиканския бюджет, изтъкна Бъчваров.

След сериозни консултации от ДСБ са категорични, че референдум за АЕЦ "Белене" ще бъде незаконен. Според закона за референдумите не се допуска национално допитване, освен по въпроси от компетентността на Народното събрание, но случаят не е такъв, каза още Радан Кънев.

Преди дни самият Бойко Борисов заяви, че от ГЕРБ нямат нищо против референдум, но заедно с парламентарните избори догодина, защото няма пари за отделен вот.

Днес регионалният министър Лиляна Павлова коментира в отговор на въпрос на журналисти, че около три месеца са необходими за проверката на около 700 000 подписа за референдума за АЕЦ "Белене", които събраха от БСП.
"ГРАО прави проверка на всяко лице. В момента, в който има проверени 500 000 подписа, които отговарят на изискванията, проверката спира, защото това е минималният изискуем брой. В този смисъл може да не се наложи да проверяваме 700 000 подписа", уточни Павлова.