Това заявиха в декларация от Парламентарната група на ГЕРБ по повод на взривовете през нощта пред централата на РЗС и клуб на ДСБ в София.

"Колко трябва да си лабилен, за да твърдиш, че управляващите имат интерес от подобен род инциденти и колко слаб стратег трябва да си, за да си повториш ходовете? В дните, когато министърът на вътрешните работи провежда тежка за всички политика на стабилизиране на страната и на остро противопоставяне с организираната престъпност, слаби политически стратези, но добре обучени силоваци, очевидно експерти по взривове с политически амбиции, се опитват да плашат с дим и пушилка", са казва още в декларацията, разпространена до медиите.

От партията осъждат "скандалния модел", по който тръгва предизборната кампания.
"Категорично се противопоставяме срещу такъв тип провокации – да боравиш не с аргументи, а с взривове, да привличаш внимание с бомби, а не с думи. Сценарият се повтаря – за пореден път ъндърграундът се коалира. Можем само да предполагаме кои са неговите партньори, но в едно сме убедени и то е че те не успяха да пробият нито един от представителите на правителството и на парламентарната група. Следователно потърсиха съдружие с опонентите ни. А много им се искаше корупционният модел от годините на прехода да продължи. Да, обаче тази практика се провали, свърши периодът на платените изпълнители от държавата и това естествено доведе до следващия им ход – подхвърлят бомби, флашки, окачват билбордове, кресливо подвикват и зверски се измъчват, че отново не успяват да ни извадят от равновесие”, заявяват още от ГЕРБ.

Според управляващата партия е явен страхът на опонентите им от собственото им минало и настояще.
"Късогледи ли сте или нещо друго? Нима не е повече от ясно кой има политическа изгода от това? Втората половина на българския преход роди формулата на политическите търговци – че дори и най-бездарният ни представител е сто пъти за предпочитане пред кресливите, политически късогледи и корумпирани опоненти. ГЕРБ постави едно санитарно условие за успешно управление – честността, и сме сигурни, че тя ще гарантира пълния ни мандат. Няма да оставим управлението на автопилот", заканват се от партията на Бойко Борисов.

Накрая в декларацията от ГЕРБ предупреждават: "Тези, които си избраха за играчка бомбите и взривовете, още повече да внимават, защото ще взривят и себе си накрая!"

По-рано днес лично премиерът коментира, че някои партии "правят взривчета и интриги, за да са се чува за тях и да не ги забравят".
Намекът му за инсценировка от страна на потърпевшите предизвика остра реакция от ДСБ, които обявиха, че нямат нищо общо с РЗС, за да договорят взривове по едно и също време. Лично Иван Костов пък нарече такива изказвания "приказки на безумци".