Става дума за искове за т.нар. царски имоти, за скандалните заменки на земи, за случая с Алея Първа във Варна и други, заяви в централата на ДСБ зам.- председателят на партията Екатерина Михайлова, предаде БГНЕС.
Причината да се обърнат директно към премиера е изявление от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, в което той признава, че няма средства за завеждане на искове за възстановяване на тези имоти.

"От друга страна вече имаме решение на съд във връзка с царски имоти, според което собствеността е възстановена незаконно и че не може да се възстановява собственост на базата на решение на Конституционния съд", допълни Михайлова. Миналата седмица съдът в Пловдив отхвърли исковете на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза да бъде призната собствеността им върху бившия царски дворец "Кричим”.

Относно Алея първа ДСБ настояват да се провери продажбата на 122 декара в Морската градина на “Холдинг Варна” през последните дни на миналото правителство.

"В състояние на финансова и икономическа криза един от начините, с които може да се помогне на държавата, е като се предприемат действия за прибиране на държавната собственост, завзета по незаконен начин от трети лица. Собствеността е за милиони, а ползите се получават от други", аргументира се заместничката на Иван Костов.

От ДСБ ще предложат план за административна реформа, за да не се стига до нова актуализация на бюджета. Те смятат, че сега не е време за почивка на правителството и административната власт.
Тази седмица, най-вероятно в четвъртък, Синята коалиция ще излезе с единно становище за финансовата и икономическа политика на правителството, ще дадат отговор и на най-важния въпрос - с управляващите ли са или са категорична опозиция.


Вижте видео от изявление на Михайлова