Сега БСП скъса тази омерта между политическите сили, коментира тази сутрин пред bTV депутатът от „БСП за България“ Драгомир Стойнев след вчерашните дебати в парламента, провели се в отсъствието на премиера Бойко Борисов.

Според него вотът не е балон, „тъй като 82% от българите посочват, че сме бедна и корумпирана държава“ (според изследване на „Галъп“).

"Във всяка сфера показахме конкретни примери. Има две тенденции. От една страна този вот вече има превантивен характер, защото оттук нататък в Народното събрание ще се говори на тема корупция. Ако досега натискът към правителството беше единствено отвън, чрез мониторинговите доклади, вече БСП каза, че царят е гол. Неслучайно и ГЕРБ признават, че има проблем – това вече е огромен напредък и показва, че в бъдеще можем да го решаваме", добави Стойнев.

По думите му втората тенденция е негативна - ГЕРБ продължават да обезличават институциите.

"Начинът, по който ГЕРБ обезличава институциите, показва тяхната самодостатъчност. Спомнете си как се опитаха да обезличат и КСНС, когато ставаше въпрос за корупция. Неслучайно има такъв голям отпор, такава агресия от страна на ГЕРБ, когато става въпрос за корупция, която понякога преминава в лична вендета", каза още Стойнев.

Той изтъкна неявяването на Борисов.

"Премиерът трябваше да присъства, той е избран от българския парламент. Каквито и задачи има, той е длъжен да дойде и да отговаря пред народните представители", подчерта депутатът от левицата.

Социалистът коментира и нападките на Валери Симеонов, който сравни Корнелия Нинова с Анита Мейзер, и депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов от трибуната с думите:

"Те бяха активирани от ГЕРБ, за да принизят дебатите и да не се стигне до същината на проблемите. Проблемът е, че като че ли искаме повече да се представим пред чужденците, отколкото да решаваме вътрешните си проблеми. Напротив, по-важно е да не се изложим пред българския народ".

Драгомир Стойнев изрази съмнение, че новият антикорупционен орган ще пребори корупцията, най-вероятно ще е бухалка срещу тези, които критикуват властта – опозицията, интелектуалците, журналистите.

Вотът на недоверие ще бъде гласуван утре в 9 часа сутринта. Очаква се той да не мине, защото БСП и ДПС - единствените, които го подкрепят, нямат нужните 121 гласа.

Добрев контрира с други числа

Междувременно депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви пред телевизията, че вотът на недоверие на левицата Добрев определи като „фарс”.

„Започнаха добре, но като стана дума за конкретика, аргументите им издишаха. Драгомир Стойнев каза, че 82 на сто смятат, че България е бедна и корумпирана, но в същото време този процент е бил 96 преди 10 години, но на тях не им отърва да го кажат”, посочи той.

По повод липсата на премиера, която беше обяснена с международни срещи и ангажименти, свързани с европредседателството, Добрев коментира, че „няма как той да загуби цял ден да виси в Народното събрание”.

Зарков: Не съм оптимист за вота, ще продължим битката