Вчера коалицията между НФСБ и ВМРО постигна съгласие с ГЕРБ за бъдещо управление, но не за коалиция, а за подкрепа за управленска програма.

От Патритичния фронт потвърдиха, че не биха приели единствено партньорство с ДПС, не заради техните избиратели, а заради порочния модел на поведение на партията – "корпорация, която се възползва от своите властови позиции". 

Ден след изборите лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза по адрес на ДПС, че това е "уродливо явление на прехода" и че "това не е българска партия и тя трябва да бъде заличена“.

Въпреки това, тази сутрин пред Нова телевизия Симеонов каза:

"Дори да няма наши представители в правителството, ние пак ще го подкрепим. Тяхна работа е, ако ББЦ и ДПС влязат в коалиция. Ако ДПС се подпише, ние да не би да трябва да се направим на обидени? Как може ние да им кажем какво да направят. Не се интересуваме какво ще предприеме ДПС. Ние не се отказваме от искането си да ги извадим от властта, но те сами да решават дали ще подкрепят или ще са опозиция, какво общо има това с нас?"

Съпредседателят на ПФ подчерта, че е прекалено рано е да се прави категоричен извод от преговорите с ГЕРБ. Той бе категоричен, че ПФ ще подпише само програма за стабилно управление и могат да участват със свои специалисти, но ако им ги поискат, иначе не се натискат за министерски постове.
По думите му подкрепата на една програма не значи, че тази партия ще участва в управлението и ПФ може да не влизат в него.

Лидерът на НФСБ отново каза, че ако не ГЕРБ, а БСП състави правителство, те пак ще го подкрепят, стига да изпълняват програмата, която подкрепят.

Разговорите с ГЕРБ са само една част. Утре може да направим разговори с БСП. Кой е казал, че ГЕРБ ще може да състави правителство?", добави Симеонов.

ПФ продължават да държат на задължителната казарма, но можело да се окаже, че отпадането й не е такъв проблем, всичко зависело от това кой какви отстъпки прави, каза той.

Симеонов обвини медиите, че искат да ги конфронтират с ГЕРБ, като цитират негово изказване преди няколко години, когато заяви, че правителството на Бойко Борисов е мутренско. Сега имало разлика - преди ГЕРБ си правели правителство без да питат никого, а сега поведението им било съвсем различно.

Вчера Борисов заяви, че не би приел коалиция "анти" някоя партия, защото това може да доведе до огромен етнически проблем. По думите му да не поканиш една партия в управлението е едно, но да сформираш коалиция "анти" е друго.

Междувременно лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че между ГЕРБ и РБ има 90% съвпадение на програмата, а между ГЕРБ и ПФ само 60%, но въпреки това с тях беше постигнато съгласие.
Според него изводът е, че или Борисов не иска коалиция с Реформаторите, или "играе доста плоска и евтина игра на изнудване и разцепване", за да свали важните реформи от дневния ред на парламента.

Днес ГЕРБ продължава преговорите с "България без цензура". От партията на Николай Бареков заявиха, че са готови на отстъпки в името на това да бъде съставено правителство.

АНКЕТА: Ще се състави ли правителство в рамките на 43-то НС?