Проектът може да бъде видян на страницата на страницата на ведомството  www.justice.government.bg , съобщиха от правителствената информационна служба.

В него най-тежката възможна в момента присъда - "доживотен затвор без замяна", отпада. Мотивът е, че се възприема като твърде нехуманно наказание заради отсъствието на каквато и да е перспектива пред осъдените.

Като обща особеност на новата система на наказанията следва да се отбележи чувствително намаляване интензивността на наказателната принуда, пише още в проекта. Наказанието "лишаване от свобода" остава основното сред предвидените наказания.
В сравнение с действащия закон обаче неговият максимален размер като правило е намален на 15 г. По изключение то може да е за срок до 20 години за някои особено опасни умишлени престъпления, а размерът до 30 години е запазен само за случаите на опасен рецидив. 

Предложената нова уредба на залавянето на престъпник е много по-добра от действащата, която е практически неприложима, се казва още в проекта. Целта да се създаде реална възможност както за държавните органи, така и за гражданите да реагират бързо в конкретна престъпна ситуация.

От правосъдното министерство допълват, че напълно нова е концепцията за рецидива. Тя е вдъхновена от идеята, че до по-строго третиране на лица, осъждани по няколко пъти, трябва да се прибягва, когато е сигурно, че оказаното върху тях въздействие не е дало резултат. В проекта се предлага за всички видове престъпления, извършени при опасен рецидив, предвидените наказания да се увеличават с една втора.

В началото на 2014 г. ще бъде организирана дискусия по предложените текстове за нов НК.