Независимият депутат Георги Кадиев заяви, че докладът на "Аликс Партнърс" за Корпоративна търговска банка (КТБ) не дава отговор на въпроса кои политици са замесени в източването на банката.

"В доклада са описани всички кредити, които са раздавани от КТБ и препоръки как да бъдат възстановени част от сумите. Истинската, ценна част на този доклад е именно в препоръките, но бих казал, че голяма част от тях можехме и ние да си ги напишем. Заданието, което е дадено на „Аликс партнърс", е грешно", смята Кадиев.

Той бе един от първите, прочел доклада, внесен вчера следобед в секретната секция на Народното събрание.

Депутатът направи уговорката, че е имал много кратко време, за да може прочете в детайли доклада (563 стр.).

Според Кадиев е важно да се види какъв е договорът. Депутатът смята, че им е дадена умишлено задача да не преследват парите докрай и да не могат да се разкрият истинските виновници. Смисълът на този доклад е загубен, каза Георги Кадиев и допълни, че Министерството на финансите трябва да понесе отговорност за това. Той призова министерството да разсекрети договора с „Аликс партнърс“.

Докладът отдавна е прочетен от определени хора, със сигурност в МФ, отдавна е видяно, че в него няма нищо застрашаващо една или друга политическа сила. Тогава защо да не го разсекретим, коментира Кадиев. Според него е необходимо ново международно разследване за източването на КТБ.

Според Кадиев докладът не показва кои са офшорните фирми, които стоят зад кредитополучателите и не показва собствениците на тези офшорни фирми. „Аликс партнърс“ в други държави са стигали дотам, докъдето една държавна институция не може да стигне и затова ги наемаме.

Това беше смисълът, те да разкрият до последната подробност кои са истинските получатели на парите, каза още Георги Кадиев.

От "Аликс партнърс" аргументираха секретността с аргумента, че в доклада се съдържа чувствителна финансова и търговска информация, като оповестяването му рискува да увреди процеса на събиране на активите на банката.

Към 23-ти септември, когато "Аликс партнърс" е предала доклада си, е можело да се съберат около 20% от парите на КТБ. До момента, обаче е изгубено много време и вероятно възстановените вземания ще бъдат в пъти по-малко, прогнозира Кадиев.

"Нека да си представим, че в него (доклада) се съдържаха всички онези неща, които българското общество иска да научи. Тогава, би следвало да си представим как биха се държали участниците в тази драма, които вече познават доклада, например финансовият министър. Ако имаше такива данни, той отдавна щеше да е съобщил на българската общественост, че е намерен чудодейният лек за решение на казуса, наречен КТБ", коментира по БНР преди дни финансовият експерт Емил Хърсев.

Пред bTV правосъдният министър Екатерина Захариева каза днес, че не е чела доклада, но той трябва много внимателно да бъде разгледан. Относно това, че не се споменава нито едно име на политик, тя коментира, че не това е целта на доклада, а да проследи пътя на парите, защото те не могат да се изпарят във въздуха..

Тест е дали можем да решаваме такива проблеми, казуси и престъпления”, допълни Захариева.

По повод откритите нарязани документи по делото "КТБ", министърът определи това като абсурдно и недопустимо. Захариева допълни, че има процедури за унищожаване на документи.

Надявам се проверките да покажат какво точно има в тези документи. Работни ли са, копия ли са, оригинали ли са”, допълни тя.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Полезен ли е докладът на "Аликс партнърс"?