За чистенето районният кмет е поискал прокурорско разрешение, тъй като законът не позволява това да стане по друг начин.

По думите на Георгиева в София има още няколко подобни имоти, но в крайградските части, което ги прави по-незабележими за околните, за разлика от този.

Къде и как софиянците могат да изхвърли отпадъците си
След битовите и рециклируемите отпадъци, организирано събиране на ниво блок има и за едрогабаритните, увериха от инспектората. Това са онези отпадъци, които поради своите размери или тегло не могат да се поставят в съдовете за смет. Сред тях са дивани, канапета, фотьойли, маси, столове, санитарен фаянс, мокети, балатуми, плоскости, отпадъците от малките строителни ремонти в дома. Задължението на гражданина е да поставя тези отпадъци до кофите за смет, а не в тях. Задължение на сметосъбиращата фирма е да ги извозва по график. Самият график може да се научи от фирмата, чиито координати са на всеки контейнер за смет или от страницата на Столичния инспекторат.

В рамките на кампанията по пролетното почистване на София до 27 април извозването на едрогабаритните отпадъци е по-интензивно, така че софиянци могат да се възползват от това, съветват инспекторите. Хубаво е особено строителните отпадъци да са опаковани така, че да могат да се товарят.

Друг вид отпадъци - батериите и акумулаторите, се събират по друг, но отново близък до домовете ред. В много от по-големите магазини, както и обществени сгради вече има контейнери за батерии. Такива има и в училищата и детските градини. В София две фирми се занимават с прибирането на негодните акумулатори и батерии - "Екобатери" и "Нуба Рециклиране".
Правило е и където се предлагат батерии да има и контейнер за негодните, посочиха от общината.

Не е необходимо да поставяте старите си печка, пералня, хладилник, телевизор или микровълнова в контейнера за смет. Ако имате такива отпадъци може да ползвате услугата по извозването, която е безплатна. В София тя се извършва от "Елтехресурс" и ежедневно може да се заяви на телефони 0800 14 100 или 0885 77 00 41. Това става между 8.30 ч. и 19.30 ч. всеки делничен ден и между 10.00 ч. и 17.00 ч. в събота и неделя.

Най-нова услуга за София е събирането на опасни отпадъци от домовете. В тази категория са живачните уреди, лаково-бояджийските материали, опаковките от домакински препарати и химикали, мастилата, замърсените опаковки, лекарствата с изтекъл срок на годност, които изхвърлени в обикновената кофа за смет, биха създали опасност за човешкото здраве. Със събирането им в София се занимава "Бал Бок Инженеринг", а всеки ден между 9.00 ч. и 18.00 ч. на телефон 0700 11 750 може да се заяви транспортирането им от домовете.
В неработни дни сигналите се записват и по тях се работи в следващия работен ден, увериха от фирмата. Освен това има и установен график за присъствието на мобилен събирателен пункт във всеки от столичните райони веднъж на месец.