Дирекцията издаде заповедта срещу така нареченото Водно огледало на 26 април, но тя бе обжалвана от кмета на Кърджали Хасан Азис, съобщава БГНЕС.

На 2 юли Върховният административен съд (ВАС) e разгледал жалбата на кмета, но е потвърдил забраната за ползване и предварителното изпълнение на заповедта от април. Съдът е взел решението си на базата на факта, че строеж, който не е въведен в експлоатация по надлежния ред, създава сериозна опасност за живота и здравето на гражданите.

Като наказателна акция спрямо всички жители на Кърджали определи кметът Хасан Азис заповедта на ДНСК за изпускане водите на Водното огледало на река Арда и за спирането на ползването му. Азис прогнозира, че безспорно Водното огледало още дълго време ще бъде както част от дневния ред на Кърджали, така и част от политическото говорене на управляващите от ГЕРБ. До края на седмицата той очаква да получи решението на местния АС, с което да се определи дали кметът е този, който ще трябва да разпореди изпускането на речните води от хидросъоръжението. Ако това решение е в ущърб на гражданите, ще го обжалваме, категоричен бе Азис.

Скандалният проект Водно огледало струва на държавата 77 млн. лв.  Заради него на Хасан Азис беше повдигнато обвинение. Според прокуратурата той е ощетил държавата с 8 млн. лв., като е отчуждил имот, влизащ в инфраструкторния проект, за 8.940 млн. лв., при действителна цена 840 000 лв.
Освен кмета прокуратурата проверява за проекта бившия строителен министър Асен Гагаузов и заместникът му Димчо Михалевски защо са приели офертата на обединение “Арда Кърджали”, което е предложило цена със 17 млн. лева над първоначално предвидените през 2007 г. за градежа на обекта 40 млн. лева.

Преди време премиерът Бойко Борисов обяви проекта за един от "паметниците на глупостта", докато за бившият премиер Станишев се гордееше с него.

Замисълът
Според местните власти, водното огледало е най-модерното хидротехническо съоръжение в България. За изграждането му МРРБ осигури над 77 милиона лева. То защитава Кърджали от наводнения и превръща Арда в плавателна река в рамките на града.
Съоръжението беше открито на 27 юни 2009 г. със заря посред бял ден и атракция от бръмчащи по водата скутери бе открито уникалното съоръжение.