Това решиха депутатите на второ четене с промените в Наказателния кодекс, предаде „Фокус”.

Когато насаждат дискриминация, омраза или насилие, основани на раса, народност или етническа принадлежност, те ще се наказват и с глоба от 5000 до 10 000 лева, както и с обществено порицание.

„Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения, също ще се наказва с лишаване от свобода от 1 до 4 години и с глоба от 5 до 10 000 лева, както и с обществено порицание”, предвиждат още промените в Наказателния кодекс.
Законопроектът бе подготвен от МВР и правосъдното министерство.

В сегашния Наказателен кодекс също имаше подобен текст, който обаче криминализираше само подбудителите към расова дискриминация.

Според българския Закон за защита от дискриминация тя може да бъде полова, религиозна, образователна, по политическа принадлежност, увреждане, семейно положение, сексуална ориентация или имуществено положение.
Това означава, че авторите на публикации, обидни за гейовете, възрастните хора, неграмотните, бедните или богатите, могат да се озоват зад решетките.

По-рано мнозинството депутати не приеха друга поправка ва НК - за осъждането на престъпленията против човечеството по време на тоталитарния режим.